ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man tafsade på kvinnas rumpa – får skadestånd

Evelina Olsson · 26 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013
Man tafsade på kvinnas rumpa – får skadestånd Lunds tingsrätt.

Man tafsade på kvinnas rumpa – får skadestånd Lunds tingsrätt. Foto: Wikimedia Commons


När mannen tog Sofia på rumpan svarade hon med att ge honom en örfil. Nu döms hon för misshandel och till att utge ett skadestånd till mannen som i sin tur går fri efter att förundersökningen mot honom lagts ner.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det här visar bara att det är okej för killar att ta på tjejer hur som helst. Man får inte lov att freda sin kropp, säger Sofia.

Lunds tingsrätt anser att Sofia, som egentligen heter något annat, visserligen blivit utsatt för en ”kraftig provokation” när mannen tog henne på rumpan och att det därför finns skäl att se mildare på hennes agerande än annars. Men rätten konstaterar samtidigt att hon inte handlat i nödvärn då hon utdelat slaget mot tafsaren först när han var på väg bort från brottsplatsen.

– Jag gav honom en örfil efter att tagit mig på axeln och därmed rört vid mig för andra gången, det blev bara för mycket, säger hon.

Den motanmälan om sexuellt ofredande som upprättades mot mannen lades ner knappt en månad efter händelsen.  Förundersökningsledaren ansåg att brott ej kan styrkas, trots att Sofia hade vittnen som såg händelsen och att Lunds tingsrätt nu i domen tar hänsyn till provokationen.

Tingsrätten dömer Sofia till villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor. Hon döms även till att betala ett skadestånd till mannen på 1 860 kronor för hans förlorade arbetsinkomst och läkarbesök.

– Jag tror att alla kvinnor hade reagerat som jag i en sådan situation, säger Sofia som med hjälp av sin försvarare kommer att överklaga domen. Metro har tidigare skrivit om ett liknande fall i Stockholms tunnelbana, där en kvinna slagit och sparkat en man som tafsat på henne i spärren. I det fallet friades kvinnan och den 42-årige tafsaren åtalades för ofredande.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro