ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Män tjänar 3,6 miljoner mer

Moa Kärnstrand · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011
Clarissa Savvidis och Lovisa Josephson tycker att det är synd att stora kvinnogrupper ofta återfinns inom låglöneyrken. – Till exempel behövs ju verkligen vården för hade den inte funnits hade vi varit döda allihop.

Clarissa Savvidis och Lovisa Josephson tycker att det är synd att stora kvinnogrupper ofta återfinns inom låglöneyrken. – Till exempel behövs ju verkligen vården för hade den inte funnits hade vi varit döda allihop. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna tjänar sammanlagt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under sitt arbetsliv. Det visar en sammanställning som LO-tidningen gjort baserad på regeringens jämställdhetsbilaga till budgeten. Enligt regeringens siffror får män i snitt ut 26 700 kronor efter skatt medan kvinnors snittnettolön ligger på 19 100 – nästan 100 000 kronor mindre på ett år. LO-tidningen har då räknat ut att snittkvinnan går miste om 3,6 miljoner kronor på ett 40-årigt arbetsliv, förutsatt att skillnaderna förblir lika stora som i dag. Och det kommer de att vara, enligt Åsa Löfström, docent i Nationalekonomi vid Umeå universitet som forskat om jämställda löner: – När det gäller löne­skillnaderna har det stått stilla mycket länge. Rålönegapet, som skillnaden mellan mäns och kvinnors inkomster kallas innan man tagit hänsyn till bland annat deltidsarbete, har enligt Åsa Löfström legat på 15 procent sedan 1980-talet. – Det kan verka småttigt att man bråkar om 100-lappar i månaden, men sammanlagt under ett yrkesliv blir de där 100-lapparna ganska mycket. Även om man räknar upp kvinnolöner till heltid har kvinnor i snitt 4 400 kronor mindre i lön.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro