ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man trängde sig in på Bromma flygplats – säkerhetsnivån blev försämrad

Karl Enn Henricsson · 3 Apr 2019
Uppdaterad 3 Apr 2019
En man trängde sig in på Bromma flygplats och greps av skyddsvakter. Arkivbilder.

En man trängde sig in på Bromma flygplats och greps av skyddsvakter. Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT.


En man tog sig in på Bromma flygplats – som klassas som skyddsobjekt. I samband med att han greps av vaktstyrkan blev annat säkerhetsarbete lidande. Den generella säkerhetsnivån försämras vid en händelse som denna”, står det i ett PM som Metro tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av februari klättrade en man över ett staket och tog sig in på Bromma flygplats.

Området är klassat som skyddsobjekt, och mannen greps av vakter.

Den funktionsansvarige för säkerheten vid Swedavia, som ansvarar för driften av flygplatsen, har berättat för polisen att den misstänkte hade möjlighet att ta sig in i flygplan.

”Det har på grund av det funnits en risk för sabotage mot anläggningen om misstänkt exempelvis skulle försökt ta sig in i flygplanen. Att misstänkt var på området gjorde i sig risk att det fanns risk att han hade kunnat kontaminera den fria luftfarten”.

”Generella säkerhetsnivån försämras”

Eftersom skyddsvakterna tvingades ingripa mot mannen blev annan verksamhet lidande, enligt ett PM som Metro tagit del av.

Exempelvis nämns att säkerhetskontroll av inpasserande fordon fick vänta.

”Då en händelse som denna tar upp i princip hela deras vaktbemanning så är de mycket begränsade om något annat säkerhetsrelaterat skulle inträffa. Han (funktionsansvarig) vill påstå att den generella säkerhetsnivån försämras vid en händelse som denna”, finns att läsa i utredningen.

Åsa Forsgren, tf säkerhetschef vid Bromma Stockholm Airport, skriver i ett mejl till Metro att man ser allvarligt på intrånget på flygplatsen, och att säkerheten har högsta prioritet.

”Vid en händelse som den aktuella kan flygplatsens resurser för en kort period allokeras och påverka helheten men grundsäkerheten med larm, staket, CCTV och säkerhetskontroll är alltid intakt”, skriver hon.

”Har vidtagit ett antal åtgärder”

Hon skriver vidare att: ”säkerhet är högsta prioritet på alla våra flygplatser och på Bromma flygplats. Vi har den säkerhet som vi anser är lämplig under rådande situationer. Bromma är ett skyddsobjekt och bevakas dygnet runt av skyddsvakter”.

Anläggningar som klassas som skyddsobjekt möjliggör ett förstärkt skydd enligt skyddslagen.

Mannen som greps på flygplatsen har i förhör lämnat motstridiga uppgifter. Han åtalades mot sitt nekande för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, och rättegången pågår.

Efter att mannen bröt sig in på Bromma flygplats har Swedavia vidtagit åtgärder för att göra flygplatsen säkrare, berättar Åsa Forsgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro