ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man våldtog 13-årig flicka och hånade henne efter övergreppet

Evelina Pålsson · 12 Mar 2016
Uppdaterad 12 Mar 2016
Förövaren och offret fick kontakt genom Facebook. Bilden är en genrebilden.

Förövaren och offret fick kontakt genom Facebook. Bilden är en genrebilden. Foto: Alamy


En ung man har dömts till fängelse för våldtäkt mot barn. De fick kontakt via Facebook och dagen efter våldtog han flickan. Enligt Dagens Nyheter skickade förövaren ett meddelande efter övergreppet med texten Hahaha vart du ägd eller?”.

klar

Artikellänk är kopierad

För snart ett år sedan våldtog en 18-årig man i Mellansverige en 13-årig flicka rapporterar Dagens Nyheter. Den unga mannen fick kontakt med flickan genom Facebook och dagen efter plockade han upp henne i en bil.

Det var kväll och mannen körde runt ett tag innan han stannade och de började kyssas. Mannen tog på flickan och frågade om hon kunde tillfredsställa honom oralt. När de skiljt åt skickade han ”Hahaha vart du ägd eller?” men han ville senare i konversationen inte kännas vid att något hänt skriver Dagens Nyheter.

► LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter

Tingsrätten ansåg att 13-åringen frivilligt gått med på det sexuella umgänget och dömde 18-åringen för sexuellt utnyttjande av barn. Straffet bestämdes till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst och ett skadestånd på 10 000 kronor till flickan.

Ärendet överklagades till Hovrätten som nu skärper mannens straff. Till skillnad från Tingsrätten anser Hovrätten inte alls att det sexuella umgänget varit ömsesidigt och konstaterar att det var mannen som förde sex på tal i Facebook-konversationen.

► LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – världens mest kvinnofientliga lagar

I konversationen mellan offret och förövaren framgår det också att flickan enbart var 13 år. Tingsrätten och Hovrätten är eniga om att mannen i alla fall borde ha antagit att hon var under 15 år. Den högre rättsinstansen bedömer att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn ett brott som vanligtvis ger två års fängelse. Men enligt Dagens Nyheter har Hovrätten tagit hänsyn till mannens unga ålder och dömt honom till ett års fängelse samt att betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Flickan har enligt sin mammas vittnesmål inlett ett självskadebeteende efter våldtäkten och har inte velat prata om händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro