ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mandela-tolken har förekommit i mordutredning

Tomas Lundin · 13 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013
Mandela-tolken har förekommit i mordutredning Nyhetsbyrån AP besökte Thamsanqa Jantjie i hans hem.

Mandela-tolken har förekommit i mordutredning Nyhetsbyrån AP besökte Thamsanqa Jantjie i hans hem. Foto: TT


Den dövtolk som fejkade sig upp på scenen och stod någon meter från Barack Obama har tidigare förekommit i en mordutredning, enligt nya uppgifter.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under den tv-sända minnesceremonin för Sydafrikas bortgångne frihetskämpe Nelson Mandela som Thamsanqa Jantjie blev känd över hela världen som dövtolken som inte kunde teckenspråk. 

Själv har mannen sagt att han leder av schizofreni, hörde röster, och inte kunde kontrollera sitt beteende där han stod och gestikulerade. 

Nu framkommer uppgifter i sydafrikanska tv-kanalen ENCA att Thamsanqa Jantjie åtalats för mord för tio år sedan, liksom en rad andra brott. 1994 ska han ha varit misstänkt för våldtäkt, 2003 för kidnappning och mordförsök.   Det är oklart om mordfallet fortfarande är öppet och om Jantije har friats från misstankar eftersom dokumenten verkar vara försvunna, enligt EMCA. När en reporter från AP frågar honom om mordanklagelserna vänder han ryggen till och går därifrån utan att säga ett ord. 

Sedan skandalen avslöjats har tolkbyrån som anlitade Thamsanqa Jantjie tagit ner skylten och slutat svara på samtal. 

En fullskalig utredning har nu sjösatts för att få reda på hur den schizofrene, tidigare mordmisstänkte och icke teckenspråkskunnige mannen kunnat hamna på scen någon meter från potentater som Barack Obama. Läs mer: Döva rasar mot tolk under Mandela-ceremonin

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro