ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mandelas minnesceremoni: Hotet finns alltid där”

Peter Lindholm · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Säkerhetspådraget under Nelson Mandelas minnesceremoni är enormt. Det är en av de största sammankomsterna av världsledare någonsin.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

– Det finns stora säkerhetsproblem, men det finns aspekter som talar för att ingenting händer, säger terroristexperten Magnus Ranstorp på Förvarshögskolan.

Vi minns hur det var när Barack Obama besökte Sverige tidigare i höstas. Amerikanska säkerhetsteam besökte Stockholm i flera omgångar långt inför besöket och när USA:s president väl anlände spärrades halva innerstaden av.

Motsvarande förberedelser har man inte kunnat göra inför tisdagens minneshögtid för Nelson Mandela. Den sker fem dagar efter Mandelas bortgång och samlar dignitärer från hela världen på FNB-stadion i Soweto.

En mardröm för Sydafrikas och världens alla säkerhetstjänster.

– Hotet finns alltid där, särskilt mot världens mäktigaste man och tidigare presidenter, framför allt George W Bush, säger Magnus Ranstorp.

Men han tror att säkerhetspersonalen snarare får brottas med logistiska problem än möjliga terrorhot. 

– Det är för kort tid för att kunna planera något allvarligt, stort och kvalificerat. Den komprimerade tidsaspekten gör att de som verkligen vill göra någonting inte har en chans. Det blir i princip omöjligt att göra någonting kvalificerat, säger Magnus Ranstorp.

Minnesceremonin för Nelson Mandela blir en av de största sammankomsterna för världsledare någonsin.

CNN jämför med Winston Churchills statsbegravning 1965 och påven Johannes Paulus II:s begravning 2008. Den drog 2 miljoner besökare till Rom, däribland fyra kungar, fem drottningar, minst ett sjuttiotal presidenter och premiärministrar och religiösa ledare från 14 andra religioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro