ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många år skiljer i straffen för mord

Fredrik Beckman · 9 Okt 2012
Uppdaterad 9 Okt 2012
Polisen vaktar utanför det mördade lantbrukarparets hus i Långared utanför Alingsås. Två män dömdes för mordet men fick sina livstidsstraff sänkta till 15 års  fängelse i hovrätten. 

Polisen vaktar utanför det mördade lantbrukarparets hus i Långared utanför Alingsås. Två män dömdes för mordet men fick sina livstidsstraff sänkta till 15 års  fängelse i hovrätten.  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX


Vissa döms till 12 år, andra 14 eller 18 år i fängelse av landets hovrätter. Och några vägledande domar för hur tingsrätter och hovrätter ska döma finns inte. Det vill åklagare ändra på och hoppas att morden på lantbrukarparet i Långared kan bli ett pilotfall.

klar

Artikellänk är kopierad

Torgny och Inger Antby, ett lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås, dödades brutalt och blev rånade på ett kassaskåp. En hel bygd blev lamslagen över våldet mot paret som alla beskriver som fantastiskt snälla och hjälpsamma.

Torgny skulle spela dragspel med en kyrkokör samma dag han dödades, det var vänner från kören som hittade honom i ladugården. Bunden med buntband och ihjälslagen. Hans fru Inger hittades strypt, bunden och kvävd med kudde i sin säng.

Troligtvis har mördarna hört att hon försökt ringa på hjälp när de skulle ta ett kassaskåp i huset efter att Torgny dödades.

Två män, 34 och 40 år, dömdes till livstids fängelse för morden av Alingsås tingsrätt. Hovrätten ändrade nyligen straffet till 15 år. De frias från mordet på Torgny eftersom hovrätten anser att det inte är klarlagt att båda dödade honom i samförstånd.

Bara någon vecka senare dömde samma hovrätt en 40-årig man till 16 års fängelse för att ha dödat sin dotters tidigare pojkvän. I andra fall dömer hovrätterna till 18 år eller tolv år.

Det här har skapat förvirring.

– Frågan är när man ska döma till si eller så. När ska det vara 18 år, när ska det vara 15 år, säger Lena Kastlund, kammaråklagare vid Utvecklingscentrum på åklagarmyndigheten i Göteborg.

Hon sände i förra veckan en begäran till riksåklagaren att överklaga domen i det så kallade Långaredsmålet till Högsta domstolen, HD.

För drygt tre år sedan, den 1 juli 2009, ändrades lagen så att tings- och hovrätter kunde döma till tidsbestämda straff mellan tio till 18 år, eller livstid. Tidigare hade de att välja på tio år    eller livstid när de dömde.

I de här fallen ska HD vara vägledande. Men några domar gällande strafflängd har inte tagits upp av HD sedan 2007, alltså innan den nya lagen. Då har det dessutom tillkommit ett direktiv om straffskärpning den 1 juli 2010. Det innebär att tings- och hovrätter ska döma strängare straff vid grova våldsbrott än tidigare.

– Det behövs ett klargörande från Högsta domstolen. Det har varit lite olika straffmätning. Likadant är det med skärpningen för våldsbrott. Hur mycket högre ska ett mord värderas nu jämfört med före 2010? säger Lena Kastlund.

– Man kan absolut tänka sig att mordet på Inger Antby skulle vara värt 18 år. Vi tycker att det är för lågt med 15 år för det mordet, säger hon.

Sex mordfall där hovrätter har dömt sedan lagändringen 2009

Höjde straffet

• Man, 24 år. 14 maj 2011 blev det bråk på Sergels torg. En kamrat till 24-åringen slog ner två antagonister och 24-åringen knivhögg en av dem till döds Stockholms tingsrätt dömde  24-åringen till elva års fängelse. Åklagaren överklagade och Svea hovrätt ändrade domen till 13 års fängelse för mord, bland annat pekar man i domen på straffskärpningsreformen 2010 som ett skäl att höja straffet.

Knivhöggs i ryggen

• Man, 26 år. 10 juli 2011. Den 26-årige medlemmen i Brödraskapet Wolfpack och deras numera avlidne ledare ville komma in på en fest i Malmö. Men festen var privat och när de inte fick komma in högg 26-åringen en av festdeltagarna i ryggen. Mannen dog fem dagar senare. Tingsrätten dömde till livstids fängelse för mord. Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrade tingsrättens dom till 13 års fängelse.

Mördade pojkvännen

• Man, 40 år. Den 5 mars i år  attackerade den 40-åriga pappan sin dotters tidigare pojkvän, som hon hade haft i hemlighet av rädsla för pappans reaktion. Pojkvännen dödades med ett stort antal knivhugg. Det hela skedde på Black Diamond kafé på Hisingen i Göteborg, där pojkvännen arbetade. Göteborgs tingsrätt dömde pappan till 18 års fängelse, men hovrätten ändrade straffet till 16 år.

Förföljdes och sköts ihjäl

• Man, 43 år. Den 43-årige mannen kunde inte tåla att hans tidigare flickvän inte ville ha honom, trots att han var gift. I veckor förföljde, ringde och sms:ade han. Till slut sköt han henne utanför hennes lägenhet i Göteborg. Mamman förblödde inför ögonen på ett av hennes tre barn. Tingsrätten dömde 43-åringen till 14 års fängelse. Ett straff som Hovrätten för västra Sverige ändrade till 18 år.

Blev ihjälslagen med flaska

• Man, 24 år. 30 december 2009 gick Nancy Tavsan, 18, från Hjällbo hem från en fest. Den då 21-årige mannen följde efter. Han slog ihjäl henne med en magnumflaska. Han ska dessutom ha försökt våldta henne. Tingsrätten dömde honom för mord, våldtäktsförsök och ytterligare ett försök till våldtäkt mot en annan kvinna till 16 års fängelse, ett straff som Hovrätten för Västra Sverige slog fast.

Mördades på väg från fest

• Man, 25. Det var den 26 september 2010 och Elin Krantz hade festat och var på väg hem med spårvagn. Vid Länsmansgården i Göteborg gick hon av, blev våldtagen och mördad av 25-åringen. Hon anmäldes först som saknad och hittades tre dagar senare under ett stenblock i en skogsdunge nära spårvagnshållplatsen. Både tingsrätt och hovrätt dömde mannen till 16 års fängelse och livstids utvisning.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro