ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många barn oroar sig för ekonomin

Anneli Wikström · 7 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Lågkonjunkturen oroar inte bara de vuxna. Många barn som ringer Bris hjälptelefon vill prata om ekonomi. Det är inte fler barn som ringer Bris jourtelefon nu än tidigare, men barnens oro är större. Och ofta tas ett och samma ämne upp – det svåra ekonomiska läget. De vill gärna prata om lågkonjunkturens påverkan, om föräldrarnas arbetslöshet, om bolån och räntor, skriver Ekot. – För det första är det viktigt att få ett barn att förstå att de inte måste ta på sig hela det här ansvaret, man tar alldeles för stor skuldbörda som barn, och sen försöker vi också förklara att de inte är ensamma, det känns alltid skönt att veta att det finns andra som har det tufft. Vi märker ju att det är många som har det tufft när det är jul, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på Bris, till Ekot.

Många barn är också ledsna eftersom de fått en jul de inte hade tänkt sig. En del har inte fått några julklappar och några har kanske bara fått någon enstaka.

Göran Harnesk tycker att det är viktigt att föräldrar som har problem med ekonomin pratar öppet med sina barn och säger som det är. – Barn vill vara delaktiga, jag tror att det viktigaste man kan göra som förälder är att förklara för sina barn varför man har den situation som det är, det är inget misslyckande i relation till barnet, tvärtom upptäcker man ganska ofta att barnet mår bättre av att få veta vad det är som händer, säger han till Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro