ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många berörs av fattigdomen – men bara var tionde agerar

Josefin Svenberg · 27 Apr 2014
Uppdaterad 27 Apr 2014

Ny undersökning visar att sex av tio svenskar har sett orättvisor på sin utlandssemester, men det är bara tolv procent som på något sätt har agerat mot dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Katja Skaarud insamlingschef på  SOS Barnbyar.
Katja Skaarud insamlingschef på  SOS Barnbyar.Foto: Sos barnbyar

Sex av tio svenskar har någon gång sett orättvisor som fattigdom eller svält när de varit på semester utomlands, och en stor majoritet svarar att de har reagerat på missförhållandena.

Det är dock bara tolv procent som på plats eller i efterhand har agerat på orättvisorna genom att göra något annorlunda i sin vardag eller bidra till välgörenhet på något sätt. Detta visar en undersökning som United Minds har gjort på uppdrag av Metro och SOS Barnbyar.

– Av resultaten kan man utläsa att det finns en önskan hos svenska folket att hjälpa utsatta människor i andra länder. Jag ser det som en utmaning för oss som organisation att bli ännu tydligare med vad vi gör, så att människor ser kopplingen mellan orättvisorna de såg på semestern och det arbete vi gör på plats, säger Katja Skaarud, insamlingschef på SOS Barnbyar.

Afrika är fortsatt den världsdel som svenskarna helst skänker pengar till. Den nya undersökningen visar dock att intresset för Asien ökar och världsdelen i öst har övertagit andraplatsen på listan från Europa.

– Jag är ganska övertygad om att det är en effekt av tyfonen i Filippinerna i höstas. Vi har sett tidigare att naturkatastrofer som får mycket uppmärksamhet i media och visar hur sårbar befolkningen på plats är, påverkar givarviljan både på kort och på lång sikt, säger Katja Skaarud.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro