ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många bilförare överskattar sin syn

Sebastian Chaaban · 1 Dec 2013
Uppdaterad 1 Dec 2013

Nästan en miljon bilförare i landet kan vara trafikfaror ute på vägarna. Enligt en undersökning ser många dåligt och behöver eller har fel glasögon, skriver Dagens Industri.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen har gjorts i samarbete mellan Bilprovningen och optikkedjan Synoptik. Den så kallade synbesiktningen genomfördes bland 2 770 svenska bilister i oktober.LÄS MER: Så mycket kan du få böta för sms bakom ratten

Resultatet visar att bilisterna överskattar sin synförmåga, skriver Dagens Industri.

90 procent av förarna tyckte att de såg tillräckligt bra för att köra bil.►Polisen om nya mobilreglerna: ”Kan bli svårt”

Men när en optiker fick testa synen så var det varannan bilist som behövde glasögon eller hade en annan styrka på bågarna, skriver Dagens Industri.

Runt 15 procent av de undersökta hade även så stora skillnader i glasögonstyrka, jämfört med vad de egentligen behövde, att de kunde klassas som trafikfarliga.

Det innebär att runt 900 000 svenskar i dag skulle klassas som trafikfaror, räknat på 6,1 miljoner innehavare med B-körkort. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro