ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många blir rikare – men klyftorna ökar

Anders Göransson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX


Medelsvenskens inkomst ökar. Samtidigt ligger mer än var åttonde svensk i riskzonen för att hamna i fattigdom, visar en ny rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 2005 och 2010 ökade den disponibla medianinkomsten snabbare i Sverige än i de flesta övriga europeiska länder, vilket förde oss upp till åttonde plats i Europa, visar rapporten Levnadsstandard i Europa från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Orsaken är dels att Sverige hade jämförelsevis hög ekonomisk tillväxt, dels att skattesystemet förändrades.

– Jobbskatteavdraget har bidragit till att de som är friska och har ett jobb har fått det bättre. Är man sjuk eller arbetslös har man därmed halkat efter, säger Bodil Hallin, familjekonom på Ikano bank.

Enligt EU:s definition har andelen av Sveriges befolkning som lever under gränsen som innebär risk för fattigdom stigit från 9,5 procent till 12,9 procent på fem år. Med ”risk för fattigdom” avses att man har under 60 procent av den disponibla medianinkomsten. Det behöver inte betyda att gruppen som helhet fått det sämre materiellt.

– Om man slår ihop gruppen arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer ligger inkomstutvecklingen ganska nära noll, säger Philip Andö, statistiker på SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro