ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många bostadskarriärer kommer att sluta i tårar

Metro · 21 Apr 2015
Uppdaterad 20 Apr 2015

Förnekelse ligger i en bostadsbubblas natur. Men det är dags att vakna upp nu, skriver privatekonomibloggaren Jan Bolmeson.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Denise Lissert/TT.

Det har varit en fantastisk affär att äga sitt boende de senaste 20 åren. Priserna har i princip satt nya rekord hela tiden. Men mycket tyder på att är bostadsmarknaden i allmänhet och bostadsrätterna i synnerhet i dag är kraftigt övervärderade. Särskilt för oss 70- och 80-talister har ägandet av ett boende blivit synonymt med att göra en bra affär. Tyvärr har så inte alltid varit fallet. Det är bara att fråga dem som var med i början på 90-talet. Människor har berättat för mig hur de inte hade råd att bo kvar, men ännu mindre hade råd att sälja, eftersom de då skulle dras mest skulder resten av livet. Det finns till och med historier om människor som försökte ge bort sina bostadsrätter gratis och ingen ville ha dem. Det inget konstigt med bostadsbubblor, de kommer och går. Problemet är att vi yngre aldrig har upplevt dem. Jag själv har, av flera anledningar, bott i en hyresrätt sedan 2005. I dag kan jag köpa vilket boende jag vill, men jag bor kvar. I snart tio år har jag varnat för bostadsbubblan, men bara sett priserna öka från år till år. Vi har de senaste åren levt i en värld där snitträntan legat runt två procent. Det är ett historiskt undantag. Räntorna kommer att gå upp igen, frågan är inte om, utan när. Riksbanken räknar med en genomsnittlig ränta över tid på fyra till fem procent. Det betyder dubbla kostnaden mot i dag för de flesta hushåll.

Då de flesta dessutom har rörliga lån kommer en räntehöjning slå till med kort varsel. Lägg till det nya amorteringskravet, som i och för sig inte är en kostnad, men pengar som ska ut varje månad ändå. Lägg till deflation och arbetslöshet och grunden för en kommande katastrof är lagd. Tänk USA, fast värre. Slutligen tror jag att de flesta personer skulle tycka att det är helt galet att ta 15 000 kronor av sina egna pengar, låna 85 000 och sedan spekulera i aktier för pengarna. Däremot att ta 150 000 kronor, låna 850 000 och sedan köpa ett boende. Det är helt ok. För det gör alla andra. I våra storstäder kan dessa summor tyvärr multipliceras både en, två och tre gånger. När summorna är höga och när alla andra gör samma sak är det lätt att tappa relationen till pengarna. Många ser det i dag som att man hyr sin bostad från banken. Problemet är att det är en stor skillnad i risk mellan att hyra från en fastighetsägare och från banken. I det senare fallet lägger nämligen banken över hela risken på dig. I en hyresrätt riskerar du max tre månadshyror, i en bostadsrätt riskerar man både kontantinsats och hela lånet. Det finns många argument mot en bubbla, såsom bostadsbrist, hög inflyttning, dyrt med nya bostäder och att det är nya tider nu. Problemet, som både Bostadskreditnämnden, jag själv och andra bloggar påvisat, är att dessa argument inte håller om man skrapar på ytan. Rationalisering och förnekelse ligger tyvärr i en bubblas natur. Det är hög tid att förbereda sig för en skakig tur framåt. Men vad vet jag? Jag har haft fel i 10 år.

Jan Bolmeson, Driver privatekonomibloggen RikaTillsammans.se

►LÄS MER: Stockholmarna hetsköper lägenheter för att slippa nya reglerna

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro