ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många cyklar mot rött

Mimmi Epstein · 17 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013

Få cyklister stannar vid rött ljus. Över 80 procent struntade i rödljusen när Metro stod vid en korsning på Kungsholmen i Stockholm under rusningstrafik. - Problemet är allvarligt eftersom olyckorna ökar, säger Hans Nilsson, chef för trafiksektionen hos polisen i Västerort.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan halv nio, mitt under rusningstrafik, gjorde Metro en spontan kontroll vid korsningen St: Eriksgatan/Alströmergatan för att se hur det står till med laglydigheten bland stadens cyklande invånare. Under en halvtimme körde 88 av 103 personer mot rött på Kungsholmen i Stockholm.

I slutet av maj gjorde polisen kontroller på tre platser i Stockholm. På bara ett par timmar hade 129 cyklister stoppats.

- Man kan sammanfatta det såhär: cyklister struntar frekvent i rödljusen. Det är samma dåliga resultat varje gång vi gör kontroller. Vissa försöker dessutom cykla ifrån oss. Då cyklar vi ikapp dem, och får höra saker som ”har ni inget bättre för er?”, säger Hans Nilsson, själv cyklist och chef för trafiksektionen hos polisen i Västerort.

För att situationen ska bli bättre tror Hans Nilsson på att nå ut med information till stockholmarna om att det alltid är ett brott att cykla mot rött.

- Jag tror att vi poliser får ta på oss en del av ansvaret, tidigare har vi sett för mycket mellan fingrarna. Vi hade ett informationsprojekt tillsammans med Stockholms stad som sprack, vilket är riktigt tråkigt eftersom man kan se att cykelolyckorna blir fler, säger han.

Staffan Sjöström, 28 år, är en av alla cyklister som inte stannade vid rött ljus när Metro var ute och kontrollerade. Han cyklar till jobbet varje dag på en kvart och tycker att det är skönt att ta sig fram med cykel.

Det var rött ljus, men du stannade inte. Varför?

- Därför att det inte var någon i vägen. Jag saktar alltid ner vid övergångsställen för att se om det kommer någon. Jag tycker att det är bra att det finns rödljus, det får många att sänka farten, säger Staffan Sjöström.

Här cyklar många mot rött i Stockholm (bland annat): Stadsgården (utanför båt-terminalen), Skeppsbron, Tegelbacken, Liljeholmsbron och Alviksplan. Över huvud taget på ställen där många cyklister passerar. Att cykla mot rött kan ge bötesstraff på 1500 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro