ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många döda och skadade vid ambassadprotester

Filip Joelsson · 14 Maj 2018
Uppdaterad 14 Maj 2018
Flera palestinier har dödats och många hundra har skadats av israelisk militär i Gaza.

Flera palestinier har dödats och många hundra har skadats av israelisk militär i Gaza. Foto: TT


I samband med dagens invigning av USA:s ambassad i Jerusalem har massiva protester brutit ut. Under måndagseftermiddagen uppgavs minst 41 palestinier ha dödats i Gaza av israelisk militär, uppger Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 15 svensk tid invigdes USA:s ambassad i Jerusalem. Den kontroversiella ambassadflytten har lett till massiva protester i Gaza, och under måndagseftermiddagen kommer rapporter om att minst 52 palestinier har dödats och drygt 1 900 skadats av israelisk militär vid gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till hälsoministeriet.

Tiotusentals palestinier har uppgett att massprotester kommer att ske vid gränsen till Israel under måndagen i samband med ambassadinvigningen. Som svar på protesthotet valde den israeliska armén att släppa flygblad över Gaza under måndagmorgonen, med budskapet att de kommer att agera mot alla som närmar sig gränsstängslet, eller försöker sabotera det, uppger Reuters.

Omkring tusen poliser bevakar invigningen av själva ambassaden, och Israel har låtit meddela att deras militära närvaro vid gränsen förstärks med specialstyrkor.

Under morgondagen förväntas protesterna nå sitt klimax, då palestinierna enligt tradition uppmärksammar Nakbadagen, till minne av de hundratusentals personer som fördrevs när Israel blev en självständig stat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro