ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Många dödade i demonstrationer i Gaza – "alla utom USA" beklagade våldet

Björn Berglund · 31 Mar 2018
Uppdaterad 31 Mar 2018
Långfredagen blev den blodigaste dagen i Gaza sedan 2014.

Långfredagen blev den blodigaste dagen i Gaza sedan 2014. Foto: IBL


Minst 17 palestinier har dödats och minst 1 400 har skadats av israelisk militär i den våldsamma sammandrabbningen på Gazaremsan under långfredagen, enligt Palestinas FN-ambassadör. Under natten kallade FN:s säkerhetsråd till ett blixtinkallat möte, men kunde inte enas om ett gemensamt uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under långfredagen som tusentals palestinier marscherade mot gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Samlingen var upptakt till en sex veckor lång planerad protest och demonstranterna har byggt ett tältläger längs gränsen. Enligt den israeliska armén har cirka 30 000 människor samlats, skriver Reuters.

Protesterna fick en fredlig start, med fotbollsmatcher och musikuppträdanden i lägret, men när unga demonstranter kom för nära den starkt befästa gränsen bröt våldsamheter ut.

Palestinska vårdmyndigheter uppger enligt Reuters att de israeliska styrkorna sköt med skarp ammunition mot demonstranter. Israelerna anklagas också för att ha använt stridsvagnar och prickskyttar, rapporterar BBC.

Den israeliska armén säger att palestinier kastade sten och rullade brinnande däck mot soldaterna och att man bara använde skarp ammunition mot demonstranter som försökt skada gränsstaketet. Israels FN-ambassadör pekar ut Hamas som ansvarigt för det inträffade, enligt BBC.

Natten mot lördagen hölls ett extrainkallat möte om situationen i FN:s säkerhetsråd. Mötet skulle ha varit stängt, men öppnades sedan USA vägrat gå med på ”något uttalande som på något sätt korrekt beskrev situationen på marken”, enligt den svenska ambassadören Carl Skau.

– Alla uttryckte bestörtning över det stora antalet döda och skadade i någon form, i olika grad. Många, kanske alla utom USA, pekade på att användandet av våld måste vara proportionellt och att Israel har ett ansvar att respektera internationell rätt. Flera av oss krävde också en snabb utredning av händelserna, säger han enligt TT.

Säkerhetsrådet kunde dock inte enas om något gemensamt uttalande. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar Israel att starta en oberoende utredning av händelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro