ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många flyktingar är duktiga biodlare – det kan vara nyckeln till ett jobb

Metro · 9 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Biodling är ett effektivt verktyg för social utveckling, självförsörjning och gemenskap. Vi i organisationen Svenska bin vill bli en positiv kraft i integrationsarbetet för mångfald i både miljön och samhället. Därför lanserar vi nu projektet "Biodlare för integration – Bee Welcome". 

Svenska bin vill öka och stärka biodlingen i Sverige. Vi värnar om den biologiska mångfalden i våra landskap, som gör att bin kan överleva. Nu samlar vi kraft för att öka mångfalden inom biodlarnäringen. Vi vill ge nyanlända möjlighet till arbete och försörjning. Biodling är ett vanligt yrke i många länder, särskilt i Mellanöstern, Afrika och Asien. Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar.

► LÄS MER: Nu blir Stockholm invaderat – av bin

En av dem är Mustafa Alkhateeb, som arbetade på sina föräldrars biodling i Syrien. I dag arbetar han hos företaget LP:s biodling utanför Säffle, en praktikantplats som ledde till anställning. 

I Sverige behöver vi fördubbla antalet bisamhällen för att kunna tillgodose vårt framtida behov av pollinering, eftersom den är livsviktig för grödor som till exempel raps, klöver, bär och frukt. Var tredje tugga vi stoppar i oss är beroende av detta. På sikt behöver vi över 100 000 nya bisamhällen.

Vi uppmanar nu biodlarföreningar, biodlingsföretag och institutioner att ge nyanlända möjlighet till praktik och arbete. Svenska bin har tagit kontakt med arbetsförmedlingen i Malmö och Migrationsverket.

Flyktingar och nysvenskar kan få en snabb väg in i det svenska samhället. Kostnaden för att starta upp en verksamhet är låg, investeringen med två bikupor ligger under 10 000 kronor. En hobby som kan utvecklas till försörjning. Flera kommuner runt om i landet har insett möjligheten i detta och undersöker hur biodling kan bidra till integration. 

► LÄS MER: Stöld av italienska bin

I Malmö surrar det av bra initiativ på många håll. Odlingsnätverket Seved driver stadsodling på flera håll, och samarbetar med såväl föreningar i Rosengård som företag i Västra hamnen. Hälften av föreningens medlemmar är nysvenskar. I Folkets park finns Bisam, ett odlingsinitiativ av Malmöbor med ursprung i Somalia.

Den 11–13 mars hålls internationella biodlarkongressen Beecome på Malmö Live. 

Låt oss tillsammans arbeta för mångfald, både i miljön och i samhället! 

Bee Welcome!

Lotta Fabricius Kristiansen

Projektledare för Svenska bin och biodlare i Apinordica AB

Thomas Dahl

Ordförande i Biodlingsföretagarna

Marita Delvert

Ordförande i Sveriges biodlares riksförbund

Svenska bin drivs av Svenskt sigill, Svensk honungsförädling, Biodlingsföretagarna, Sveriges biodlares riksförbund, Svensk landskapshonung, Bee Urban, Apinordica, Gårdshonung, Bimäster och Lovö honung. 

Fotnot: Biodlingsexperter, forskare, kockar trädgårdsmästare och biodlare från hela världen kommer till den internationella biodlarkongressen Beecome på Malmö Live den 11– 13 mars. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro