ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Många föräldrar tror att barn dricker på valborg – men inte deras egna

Sofia Clason · 29 Apr 2018
Uppdaterad 29 Apr 2018
Bara 4 procent av de tillfrågade föräldrarna tror att deras barn dricker på valborg.

Bara 4 procent av de tillfrågade föräldrarna tror att deras barn dricker på valborg. Foto: Shutterstock/IBL


9 av 10 tillfrågade föräldrar i Uppsala län tror att andras barn dricker alkohol under valborg. Men bara 4 procent tror att deras egna barn gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Majoriteten av de tillfrågade föräldrarna har svårt att tro att deras barn dricker på valborg. Trots det tror hela 90 procent att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol.

Det visar en undersökning som IQ gjort, där 3358 föräldrar till barn i åldern 13-17 fått svara på frågor om förhållningssätt till alkohol, skriver SVT.

Enligt Karin Hagman, VD för organisationen IQ, är det viktigt att prata om olika situationen som kan uppstå där alkohol är en faktor. På så sätt kan det bli lättare för ungdomar att säga nej under grupptryck.

– Ett tips är att prata hemma om anledningar man kan ge för att inte dricka alkohol. Föräldern kan säga till barnet att de ska skylla på dem, att man ska träna dagen efter eller gå upp tidigt för en släktträff, säger Karin Hagman till SVT.

Hon lyfter vikten av att sätta gränser som förälder, men även att vara i kontakt med kompisarnas föräldrar som sitter i samma situation. Att ha en öppen dialog om alkohol och droger i hemmet kan också vara bra.

Skulle ens barn trots det komma hem berusad, är det enligt Karin Hagman ingen idé att börja bråka. Då är det bättre att markera att man är upprörd, men ta diskussionen dagen efter.

Polisen har ytterligare ett råd till föräldrar under valborg – att vara ute och ha koll på gator och torg.

– Det finns många som dricker alkohol för första gången under sista april, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro