ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många försöker muta polisen

John Lindblom · 2 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

• Brå undersöker korruptionen inom kåren • Förekommer i de flesta branscher”

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk polis frestas regelbundet att ta emot mutor från olika personer. Av knappt 1 700 tillfrågade poliser angav nästan 7 procent att de under den senaste tiden erbjudits någon form av muta. Oftast handlade det om gratis måltid på olika restauranger men rena gåvor, biobiljetter och även kontanter förekom bland svaren. – Mutor förekommer i de flesta branscher. Jag tar för givet att alla svenska poliser inte tar emot dem som erbjuds för att undvika att hamna i beroendeställningar, kommenterar Jan Karlsen, ordförande i Svenska Polisförbundet.

OFTA KRÖGARE De totalt 114 poliserna uppgav att de sammanlagt erbjudits 158 olika mutor. Flera av dem hade alltså erbjudits flera olika saker vid olika tillfällen under drygt ett år tillbaka i tiden. Oftast har det handlat om mutande krögare och näringsidkare som vill att poliser ska synas just kring deras restaurang eller affär i trygghetssyfte. Men det har också förekommit att gripna och misstänkta personer försökt muta sig fria. Brottsförebyggande rådet har precis inlett en studie för att ta reda på vilken bransch som oftast är inblandad i muträttegångar. Bland annat skall samtliga korruptionsmål i Sverige sedan 2003 granskas. Den utfrågning som Brå genomförde under fjolåret avslöjar att mutförsök även förekommer i stor utsträckning bland tulltjänstemän, hos kustbevakningen och bland kronofogdar.

PRESENTERAS I HÖST Bråstudien presenteras senare i höst och sannolikt följs den upp med ännu djupare korruptionsgranskningar av specifikt utvalda branscher. – Den här första studien kommer avgöra vilken eller vilka branscher det blir, säger Monika Karlsson på Brottsförebyggande rådet. Polisförbundets Jan Karlsen har själv aldrig varit utsatt för mutförsök som polis. – Men däremot kolleger. Och många är väldigt noga med att inte ta emot något.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro