ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många gör smycken av döda anhöriga

TT · 31 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Mamma, vart tar man vägen när man dör?- Man kan bli en diamant.Jo, det är faktiskt sant.Det lilla företaget Algordanza i Chur i sydöstra Schweiz specialiserar sig på att göra syntetiska diamanter av avlidnas aska.

Under sitt första år, 2004, gjorde man summa en diamant. Nu är det ett 60-tal i månaden och Algordanzas chef Veit Brimer är själv förbluffad över den stora efterfrågan.Tekniken för att göra syntetiska diamanter har utvecklats sedan 1950-talet. Precis som i naturen utsätter man kol för enormt höga tryck och temperaturer. Brimer fick sin speciella affärsidé när han träffade en rysk kemist som kunde tekniken. Och tack vare det ganska låga priset, från strax under 50 000 kronor, har firman inte bara de rikaste av de rika som kunder.

Ungefär 40 procent av affärerna görs i Japan, där kremering är vanligt eftersom det är ont om mark för begravning. Kunder från Europa kommer gärna resande till Chur för att själva få träffa dem som ska förvandla deras anförvanter till ädelsten.Ofta sätts diamanten in i en ring eller annat smycke. Men Brimer berättar också om en änka som föredrog att bära omkring maken i diamantform i sin handväska, och andra som låtit infatta stenen i den avlidnes stambord på puben.

Processen från kremering till diamant tar mellan tre veckor och tre månader, berättar kemisten Nesimi Oner. Eftersom kolet utgör bara två procent av askan efter en kremerad krävs det noggrann rening, och det resulterar i att den största diamant man kan få fram på Algordanza är på en karat. Den kostar 13 328 euro.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro