ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många hiv-testar sig efter succéserien

Matilda Bjerlöw · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
"Torka aldrig tårar utan handskar" i SVT blev en enorm publiksuccé. Och skildringen av hivsmittade på 80-talet har nu fått fler att gå och testa sig för sjukdomen.

"Torka aldrig tårar utan handskar" i SVT blev en enorm publiksuccé. Och skildringen av hivsmittade på 80-talet har nu fått fler att gå och testa sig för sjukdomen. Foto: SVT


1,2 miljoner svenskar såg Jonas Gardells dramaserie "Torka aldrig tårar utan handskar". Och nu hiv-testar vi oss som aldrig förr.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Gardell.
Jonas Gardell.Foto: Andreas H Nilsson/Scanpix

– Om du inte blir berörd av dessa människors öde, då är du av sten, sa Jonas Gardell inför premiären.

Och hans skildring av hur aids-epidemin, "bögpesten", kom till Sverige på 80-talet skapade minst sagt starka reaktioner i tv-sofforna. Men serien fick även ett stort genomslag utanför vardagsrummen – när det kommer till att gå och hivtesta sig.

En runtringning som Sveriges Radio har gjort visar att besökarna har ökat markant på flera av landets kliniker, i Göteborg, Örebro och Stockholm. Noaks Ark i Stockholm, en mottagning som som bara jobbar med HIV och aids, utför ungefär 100 hivtest en vanlig månad. I oktober gjorde de 161 stycken.

– De säger att de sett serien. Dels vill man testa sig för att man utsatt sig för risker, men det finns också människor som går runt med en svår hiv-ångest, och en sådan här serie väcker den där ångesten, säger Peder Ahlin som tar tester på Noaks Ark, till Sveriges Radio.

I "Torka aldrig tårar utan handskar" berättas historien om Rasmus, en ung homosexuell kille från Värmland som flyttar till Stockholm för att äntligen få leva som den han är. Den första killen han åker hem till för att ha sex med har konstiga fläckar på ryggen. Han frågar Rasmus om han störs av det och Rasmus, som inte anar något ont, svarar "nej". Det blir början på en mardröm.

I en annan stark scen får en ung man, en vän till Rasmus, reda på att han är smittad – och tar sitt liv direkt.

Jonas Gardell har sagt att han med tv-serien vill synliggöra alla dem som inte fick leva färdigt. Men han säger också att det här är en viktig påminnelse till alla dem som tänker att aids och hiv är något som bara tillhör det förflutna.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro