ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många kräver pengar för sin sprit

Metro.se · 15 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Den senaste månaderna har över 50 skadeståndskrav hamnat på JK:s skrivbord.

Den senaste månaderna har över 50 skadeståndskrav hamnat på JK:s skrivbord. Foto: SCANPIX


Inom de närmsta veckorna kommer beskedet om skadestånden

klar

Artikellänk är kopierad

Hundratusentals liter alkohol har beslagtagits och ligger i lagerlokaler runt om i landet. Justitiekanslern, som som handlägger skadeståndskraven, räknar med att fler köpare kommer att begära skadestånd, rapporterar Ekot.  I juni slogs det fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol stred mot EG-rätten. Nu hävdar därför de privatpersoner som begärt skadestånd att tullens beslag varit olagliga. Hittills har justitiekanslern ett 50-tal skadeståndskrav på sitt skrivbord. Men dessa väntas alltså att växa. - Tullen har börjat att skicka ut informationsbrev om att privatpersoner kan hämta ut sin alkohol eller om de vill att den ska förverkas. Justitiekanslern kommer de närmsta veckorna att fatta beslut i ett av de skadeståndsärenden som kommit in vilket kommer att fungera som ett så kallat principbeslut som kommer gälla för de flesta ärenden. Enligt Tullverket varierar skadeståndskraven på mellan några hundralappar

- Statens och justitiekanslern hållning är att staten inte är skadeståndsskyldig. Vi menar att den överträdelse av EG-rätten som skett inte varit så allvarlig att någon skyldighet till skadestånd föreligger.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro