ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många lekplatser farliga för barn

TT · 12 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Många av landets lekplatser har utrustning som är direkt farlig för barn. En stickprovskontroll som Konsumentverket gjort i fem kommuner visade på allvarliga brister på flertalet lekplatser.24 av de 30 inspekterade lekplatserna hade utrustning riskerar att vålla barnen allvarlig skada. Det är en anmärkningsvärt hög andel, enligt Konsumentverket.- Det är skrämmande, säger Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert vid Konsumentverket, till TT.

En allvarlig brist är öppningar i klätterställningar där barnet kan fastna med huvudet.- Då är det risk för att barnet blir hängande i huvudet. Det kan leda till dödsfall, konstaterar Anna Strandberg.

Andra allvarliga brister är glipor i till exempel rutschbanor, där knoppar på snoddar eller snören kan fastna, och fallskydd med otillräcklig stötdämpning under gungor, rutschbanor eller klätterställningar.De fem kommuner som ingick i försommarens stickprovskontroll — Karlskrona, Stockholm, Borås, Östersund och Hammarö utanför Karlstad — fick anmärkning på alla 30 granskade lekplatser. På de allra flesta lekplatser var bristerna så allvarliga att Konsumentverket krävde omedelbara åtgärder. Felen ska nu ha åtgärdats och Konsumentverket känner inte till att något barn kommit till skada.- De flesta brister gällde äldre utrustning, men i vissa fall fanns det brister även i nyproducerad utrustning, säger Anna Strandberg.

Konsumentverket befarar att allvarliga fel är lika vanliga i resten av landet.- Vi gjorde en kontroll för tio år sedan och fann väldigt många fall. Även då var det brister i alla inspekterade kommuner, säger Anna Strandberg.

Antalet olyckor på lekplatser och skolgårdar var för ett par år sedan 17 800. Olyckorna ledde till benbrott, hjärnskakningar och andra skador som kräver sjukhusvård. Av dessa 17 800 berodde hela 7 200 på undermåliga lekredskap.

Många av landets lekplatser ägs av kommunerna, som också har ett underhållsansvar. Frågan är om kommunerna nonchalerar säkerheten.- Nej, men jag tror inte att man överallt har klart för sig att kommunen har ett tillsynsansvar. Problemet är också att det saknas kunskap, man åker ut och tittar på lekplatserna men har inte klart för sig riktigt vad man ska titta på, säger Reigun Thune Hedström, arkitekt och expert inom plan- och byggområdet vid Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Hon påpekar att Konsumentverket och SKL planerar en gemensam insats i höst, för att uppmärksamma kommunerna på säkerhetsarbetet och vilka detaljer på lekutrustningen som ska granskas.

Reigun Thune Hedströms uppmaning till föräldrar är att vara uppmärksam — inte minst därför att det tyvärr också förekommer sabotage.- Jag skulle inte släppa ut mina barn på en lekplats utan att ha koll på hur det ser ut där. Ser något konstigt ut bör man ringa till tekniska kontoret, säger hon.

Antalet olyckor på lekplatser och skolgårdar som krävt akutsjukvård. Vanligast är fallolyckor. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro