ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många mottagliga för årets influensa: "Ovanligt att det ger en sådan här hög topp"

Malin Jansson · 15 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2007/2008, förklarar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2007/2008, förklarar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: Shutterstock


Den influensatyp som dominerar årets säsong brukar ge lindrigare besvär än andra influensatyper. Trots det verkar årets topp bli av det kraftigare slaget och över 150 har haft så svåra symptom att de behövt intensivvård.

klar

Artikellänk är kopierad

Influensan närmar sig toppen och antalet rapporterade fall har visat på en hög nivå under de senaste två veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är influensa B av sorten Yamagata som dominerar spridningen – vilket brukar innebära lindrigare symptom i jämförelse med andra influensatyper.

Trots det verkar årets topp bli av det kraftigare slaget.

Under vecka sex rapporterade 1 713 fall av bekräftad influensa, motsvarande siffra samma vecka förra året låg på 849 fall – och hittills har 156 patienter haft så svåra symptom att de behövt intensivvård.

– Tyvärr är det alltid några som blir svårt sjuka och vissa dör till och med. Men det är inte ovanligt många som intensivvårdas, utan det är rätt så normalt antal, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Men det som är ovanligt är att det är så väldigt mycket influensa B – och att det samtidigt ger en sådan här väldigt hög topp.

Senast som influensatyp B av sorten Yamagata dominerade spridningen var 2010/2011, förklarar AnnaSara Carnahan – och förmodligen beror det faktum att så många insjuknat på att det var ett tag sedan vi kom i kontakt med denna influensatyp.

Under tiden har den här sorten dessutom också förändrats något.

– Det gör att många är mer mottagliga eftersom kroppens immunförsvar inte känner igen det förändrade viruset så väl, säger AnnaSara Carnahan.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro