ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många sjuka i influensa – så minskar du risken för att drabbas

Alva Forsberg Fierro · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016
De som tillhör riskgrupperna riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset.

De som tillhör riskgrupperna riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas av viruset. Foto: Alarmy


Influensasäsongen pågår för fullt och för de drabbade innebär de en mängd besvärligheter. För dig som än så länge klarat dig undan – här är några tips på hur du kan skydda dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan rapporterade Folkhälsomyndigheten att antalet influensafall fortsätter att öka och just nu är influensa ett av de mest sökta orden bland svenskar på Google vilket kan förklaras av att ovanligt många har blivit allvarligt sjuka i år. Till skillnad från tidigare säsonger är det ovanligt mycket svininfluensa som härjar i år.

– Förra säsongen cirkulerade det mest av en influensatyp som drabbade framför allt äldre, men i år är svininfluensa den dominerande typen, både i Sverige och utomlands, och den drabbar främst på vuxna personer under 65 år, säger Anna Sara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT. 

►LÄS MER: Sex saker du inte visste om influensan

Om du plötsligt drabbas av muskelvärk, hög feber och känner dig allmänt risig är sannolikheten hög att du drabbats av influensa. Utbrottet varar från sex till sexton veckor. De flesta blir sjuka inom fem till sex veckor efter att de första som fått influensan upptäckts.

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför alla som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Till dessa räknas äldre över 65 år, gravida samt personer med kroniska sjukdomar, som hjärt-lungsjukdomar och diabetes.

Vaccineringen är i vissa landsting gratis för personer i riskgrupperna fram till den 29 februari. Det är beslutsfattarna i landstingen som bestämmer kostnaden. Än är det inte för sent att vaccinera sig.

►LÄS MER: Varning nu är influensan här 

Så kan du minska risken för influensa

Här är några enkla råd att tänka på för att undvika att bli smittad av influensa.

• Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

• Använd gärna handsprit.

• Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

• Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka. Det här kan du tänka på för att undvika att smitta andra om du är sjuk.

• Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.

• Använd gärna handsprit. • Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.

• Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro