ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många står upp för yttandefriheten – men inte när det gäller SD

metro · 5 Aug 2015
Uppdaterad 5 Aug 2015

Jag förväntar mig att SL inte viker ned sig för en opinionsyttring och vandalism utan sätter upp Sverigedemokraternas affischer på nytt, skriver yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke.

klar

Artikellänk är kopierad

Nils Funcke. Bilden är ett montage.
Nils Funcke. Bilden är ett montage.Foto: Tor Johnsson

Tänk dig att dagens Metro skulle lämna dig helt tom. Inga nya tankar, idéer, inget att bli road, berörd eller upprörd över? När du stiger av tåget möts du av samma gråa intetsägande omgivning. Inga kontroversiella religiösa eller politiska budskap, ingen offentlig konst att reta sig eller vila ögat på.

Väl uppe ur tunnelbanan har saklighetsvakter tagit bort affischer med budskap som kan tänkas uppröra tidningsmånglaren är jagad på flykt. I Kungsträdgården står bara sockeln av krigarkungen Karl den XII kvar för att vi ska slippa bli påminda om fornstora dar och inte riskera att drabbas av en nychauvinistisk yra. Kyrkorna är täckta av säckväv som inför en blästring för att den tvivlande majoriteten ska slippa se symbolen för villfarelsen om Guds existens.

Visst. Jag tar i. Så vill ju ingen ha det. Yttrandefriheten brukar bejakas av alla. Men så kommer detta: Men i det här fallet…

Nu gäller det Sverigedemokraternas kampanj mot tiggeriet. Det är ovärdigt av Stockholms lokaltrafik att upplåta T-banestationer för osakliga och grammatikaliskt underhaltiga budskap som slår mot redan hårt utsatta heter det.

►LÄS MER: Här river demonstranter ned SD:s tunnelbanereklam

Tanken med yttrandefriheten är just att sådant som upprör, sårar och kan uppfattas som kränkande ska få uttryckas. Vedertagna sanningar inom ekonomi, politik, vetenskapen, ja alla samhällsområden, mår bra av och förfinas om de ifrågasätts. Det är så mänsklig kunskap utvecklas och fördomar avvecklas som t.ex. vår tro att jorden var platt och världsalltets mittpunkt.

Även eller kanske i synnerhet när de avvikande uppfattningarna är eller framstår som sakligt felaktiga och taffligt formulerade bör de tillåtas. Yttrandefriheten är just till för de avvikande och begränsas i princip bara för yttranden som utgör hot eller hets som allvarligt kan skada enskilda, grupper eller allmänna intressen.

Rätten att ge uttryck för sina åsikter innebär däremot inte en rätt att kräva att enskilda personer, företag eller organisationer ska ge plats för eller sprida dem oavsett om de delar dem eller ogillar dem. Alla har vi våra gränser. Antingen outtalade eller som i SL:s fall satta på pränt. Även denna tidning har förhållningsregler att följa för att få distribueras i tunnelbanan.

►LÄS MER: SL stoppar annonser i tunnelbanan av säkerhetsskäl

Privatpersoner och privata företag kan acceptera och förkasta budskap som de vill, allt efter dagsformen och hur det påverkar kassaflödet. Kravet på en myndighet att behandla alla lika bör däremot tillämpas av SL och andra företag som ägs av det allmänna.

Var gränsen för vad som ska få spridas och sägas på skolor, sjukhus och andra offentliga lokaler dit allmänheten har tillträde kan och bör diskuteras. När det gäller SL förväntar jag mig att företaget inte viker ned sig för en opinionsyttring och vandalism utan istället vidgar gränsen för det tillåtna så att det sammanfaller med vad riksdagen fastställt i lag.

Vi mår alla bra av att konfronteras med åsikter och värderingar vi ogillar eller som vi inte ens visste fanns.

Nils Funcke, Journalist, författare och expert i yttrandefrihetsfrågor. 

UPPDATERING: Kort efter denna debattartikels publicering stod det klart att SD:s takannonser inte kommer att sättas upp i tunnelbanan igen på grund av säkerhetsskäl, enligt DN

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro