ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många tonårsflickor rädda för tvångsgifte

Annika Anjou · 13 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hundratals svenska invandrarflickor fasar för sommarlovet. Resan till hemlandet kan sluta med tvångsgifte, ofta med en avlägsen släkting.

– Alla flickor som i dag har skyddat boende har riskerat att hamna i den situationen, säger Lasse Johansson, projektsamordnare i frågor om hedersrelaterat våld och hot vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

I storstadsregionerna är det cirka 150 tonårsflickor som brutit med familjen efter förtryck av olika slag. Många fler hör av sig inför terminsslutet till sin skolkurator av rädsla för sommarresan: – Det handlar om två helt omöjliga val för flickorna: antingen vägra och sannolikt tvingas bryta med familjen eller foga sig i ett förtryck, kanske för hela livet, säger Lasse Johansson.

STATISTIK SAKNAS Det saknas statistik om hur många flickor som gifts bort efter familjebeslut, men merparten härstammar från länder i Mellanöstern. Enligt Johansson återkommer dock många av de nygifta flickorna till Sverige och avslutar sin skolgång, hårt kontrollerade av släkten.

Socialstyrelsen kartlägger just nu hur många flickor i Sverige som lever i miljöer där hedersrelaterat våld och hot förekommer. I november ska rapporten vara klar.

BEHOV AV SKYDDAT BOENDE I Stockholms län finns för närvarande 39 platser i skyddat boende för barn och ungdomar, i  Skåne 49 vid den senaste kartläggningen och i Västra Götaland 52. Men behovet är större. Bara i Skåne var 20 barn och ungdomar i behov utan att kunna få plats.

Skyddat boende anses dock som en extrem åtgärd, som också ofta slutar med att flickan återvänder till sin familj. Ensamheten och pressen blir för stor. Maria-Pilar Reyes, projektsamordnare vid länsstyrelsen i Stockholm, har mött flera: – De resonerar att "okej, de kanske dödar mig, men jag dör hellre i min mammas armar än lever helt ensam utan familj och släkt". Det är en djupt tragisk situation för flickorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro