ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många unga super farligt mycket

Anders Göransson · 20 Jun 2012
Uppdaterad 21 Jun 2012
Många unga super farligt mycket

Många unga super farligt mycket Foto: Scanpix


Mer än var tredje ung vuxen som svarat på ett självtest uppger att de varje månad drabbas av minnes-luckor till följd av sitt drickande.

klar

Artikellänk är kopierad

De siffrorna – så här inför midsommarhelgen – bygger på totalt 280 000 enkätsvar från personer som testat sina vanor på Alkoholprofilen.se sedan 2009.

Minnesluckor är en allvarlig varningssignal, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin.

– Om man fortsätter att dricka på det sättet så tillfogar man det centrala nervsystemet en ordentlig smäll. Och om det upprepas tillräcklig många gånger kan man få hjärnskador, säger han.

Enstaka episoder ger inte permanenta skador, men kan ställa till ordentliga problem ändå. Du kanske inte vet riktigt hur kvällen slutade, vad du sa och gjorde – och varför folk tittar så konstigt på dig efteråt.

– Det har lite olika valör. För en tonåring är det obehagligt, men om man är i 40-årsåldern och har varit inne i ett allvarligt samtal, kanske planerar en affärsuppgörelse, och inte minns ett smack morgonen därpå – det kan vara en katastrofal upplevelse.

Bakom Alkoholprofilen.se ligger IQ, ett dotterbolag till Systembolaget med syfte att minska alkoholskadorna. Vd:n Magnus Jägerskogs råd inför midsommarhelgen är: Tänk efter före.

– Om du har tänkt att dricka, så är ett par glas lagom. Sedan blir det inte roligare, vare sig för dig själv eller omgivningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro