ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Många vinnare – många förlorare

TT · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Finansminister Anders Borg.

Finansminister Anders Borg. Foto: SCANPIX/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Miljoner löntagare, pensionärer och studenter gynnas av regeringens budget som riksdagen tar emot i dag måndag. De sjukskrivna och den växande skaran arbetslösa sitter i en annan båt.

Det viktigaste i den budget som finansminister Anders Borg under den traditionella förmiddagspromenaden bär med sig till riksdagen är redan känt. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson konstaterar att regeringen följer den inslagna vägen sedan ett par år.- Man vill gynna arbetslinjen. De arbetslösa och sjukskrivna får inte motsvarande förbättringar utan förhoppningen är att de ska komma ut i arbete. Sjukskrivning och arbetslöshet är inte tillstånd som regeringen premierar, säger hon till TT.

'Nästa år väntas antalet arbetslösa öka. Samtidigt råder låg ränta och låg inflation.- Läget är väldigt gynnsamt just nu för dem som har jobb och bolån med rörlig ränta, säger Ingela Gabrielsson.

Riksbanken bedömer att reporäntan kommer att ligga kvar på dagens rekordlåga 0,25 procent ett år framåt.

Delar av marknaden köper inte på det scenariot. Exempelvis SEB tror att Riksbanken höjer räntan i april med 0,50 procentenheter och lika mycket till i juni, för att vid årets slut ligga på 2,00 procent.- De hushåll som har jobb får en förstärkning nästa år. Det handlar om 400—500 kronor netto per månad tack vare jobbskatteavdraget och uppräkning av skatteskalorna, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström till TT.

- I början av året får de flesta hushåll det bättre. Men så småningom stiger räntorna och jämfört med i dag kommer nog många i slutet av nästa år att uppleva att de har mindre pengar kvar i plånboken.I budgeten vill regeringen kompensera pensionärerna. Enligt beräkningarna handlar det om en hundralapp i månaden för de sämst ställda pensionärerna, de med blott garantipension. För en bättre ställd pensionär med runt 12 500 kronor i månaden sänks skatten med cirka 160 kronor.För stora pensionärsgrupper går det ändå bakåt nästa år. Orsaken är att bland annat inflationsutvecklingen och den så kallade bromsen (kopplad till hur börsen går). Sluteffekten för pensionären med 12 500 kronor blir 90—100 kronor mindre varje månad, enligt Swedbanks institut för privatekonomi.

Landets omkring 400 000 studenter kan se fram mot höjda studiemedel. Plus 352 kronor i månaden nästa år för en student med fullt studiemedel. 2011 höjs också fribeloppet, vilket gör att en student kan arbeta mer innan studiemedlet minskas.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro