ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mängden farliga partiklar i storstadsluften ökade

Erik Glanell · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
En halkig och torr vinter anses vara förklaringen till ökningen av farliga partiklar i Stockholms innerstad.

En halkig och torr vinter anses vara förklaringen till ökningen av farliga partiklar i Stockholms innerstad. Foto: NTB Scanpix/TT


Torr vinter och gatudamm till följd av sandning gör luften mer hälsovådlig för stockholmare. Mängden farliga partiklar ökade i början av året, skriver Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre första månaderna för året sotar ner statistiken över farliga partiklar i stockholmarnas luft, enligt Sveriges Radio.

Trots dubbdäcksförbud på vältrafikerade gator som Hornsgatan i innerstaden, visar mätningar att mängden hälsovådliga partiklar i luften ökat med tio procent just där, jämfört med samma period förra året.

”Vädret styr väldigt mycket”

– Det är mycket beroende på vädret, tajmingen, partiklarna kommer ju bara upp när körbanan är torr så att hur de torra perioderna ligger är väldigt viktigt, så att vädret styr väldigt mycket, säger Michael Norman, miljöutredare på Stockholms miljöförvaltning till SverigesRadio.

Den torra vintern i kombination med intensiv sandning av vägbanorna i och med halkan tidigare i vintras är sannolikt vad som fått nivåerna att öka.

Partiklarna kan orsaka sjukdom

Det är de så kallade PM10-partiklarna som släpps fria när dubbdäck nöts ner av asfalten och som ökar på ett sandat underlag. Partiklarna kan om de andas in orsaka hjärt- och lungsjukdomar.

– Sedan några år tillbaka har Stockholms gator sprutats med dammbindande medel som ska minska mängden partiklar, säger Michael Norman till Sveriges Radio.

För att komma till rätta med problemet helt krävs dock att trafiken i Stockholm minkar generellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro