ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mange Schmidt irriterar med flit

Erik Laquist/TT Spektra · 13 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
"Det som är glassigt är att det är bra väder och att man ligger på gräsmattan och käkar en glass. Eller inte just en glass, kanske", säger Mange Schidt.

"Det som är glassigt är att det är bra väder och att man ligger på gräsmattan och käkar en glass. Eller inte just en glass, kanske", säger Mange Schidt.


klar

Artikellänk är kopierad

Den som lyssnat lite på radio de senaste veckorna kan inte ha missat den senaste sommarplågan "Glassigt". Mange Schmidt heter rapparen som ligger bakom låten. Och han tror att den har vad som krävs för en förstaplats på hitlistan. – Den går i dur, den är glad, den är egen utan att vara konstig. Och den är enerverande, säger han.

Man behöver bara lyssna i 20 sekunder. Sedan kommer utropet som bryter av mot Mange Schmidts sävliga slackerrap. "Glassigt" sjunger falsettrösten, som tillhör Masayah. – Den är medvetet irriterande. Vi gjorde en tillrättalagd version först, men den lät inte lika bra. Det ska vara skrikigt och irriterande, säger Mange Schmidt

BLIXT FRÅN KLAR HIMMEL Idén till låten kom som en blixt från klar himmel för ungefär tre år sedan, förklarar han. – "Glassigt"-grejen kommer från ravelåten "We call it acieed" med D-Mob, och den har man väl dragit till med någon gång när man varit på bra humör. När det sedan var någon som hade gjort något mäktigt sa jag "glassigt", på samma sätt som de sjunger "acieed". Då insåg jag att det lät catchy. Sedan gick jag och malde i huvudet hur jag skulle kunna göra en låt av det, och i vintras, när den var klar, spelade vi in den.

KUL ATT LJUGA Masayahs enerverande utrop fungerar som ett slags mantra över livets glädjeämnen. I refrängen handlar det om att höra en bra låt och ha en partner som är kåt, medan anspråken i verserna är något högre. Där vinner Mange Schmidt massor av pengar på en trisslott, har siktet inställt på Pulitzerpriset men får Nobelpriset istället. – Jag tycker att det är kul att ljuga. Och just för att det är så fruktansvärt överdrivet tror jag att man fattar att det är ett skämt. – Vad jag vill förmedla är inte att det är glassigt med champagne och kaviar, utan att det som är glassigt är att det är bra väder och att man ligger på gräsmattan och käkar en glass. Eller inte just en glass, kanske. Men att man njuter av vardagen och de små sakerna. Alla kan ha ett glassigt liv närsomhelst.

INGEN MARKOOLIO Hitpotentialen i "Glassigt", kombinerat med självironin i texten, har gjort att många nämner Markoolio när de hör låten, en jämförelse Mange Schmidt inte tycker är relevant. – Nej, inte på något sätt. Jag kan förstå den om man inte är insatt och inte har lyssnat på min förra skiva. Men jag rappar en miljon gånger bättre än Markoolio. Mange Schmidt håller just nu på att spela in de sista låtarna till sitt första album som ges ut av ett skivbolag. Skivan kommer ut den 30 augusti, och tanken är att den ska följas upp med en turné i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Laquist/TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro