ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mangs döms till livstids fängelse

Leif Granlind · 25 Apr 2013
Uppdaterad 25 Apr 2013
Mangs döms till livstids fängelse

Mangs döms till livstids fängelse


klar

Artikellänk är kopierad

Hovrätten dömde i dag Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök.

Mangs greps och häktades i november 2010, efter en serie skottdåd i Malmö, som främst riktades mot människor med invandrarbakgrund.

Han kom att kallas "serieskytt och "en ny laserman". Under utredningen kom Mangs att misstänkas även för äldre brott, främst två mord sommaren 2003. I tingsrätten fälldes han för ett av dem, men frikändes från det andra.

Totalt underkände Malmö tingsrätt bevisningen på sju av de 20 åtalspunkterna. I ytterligare fall ändrade tingsrätten brottsrubriceringarna, så att det som åklagarna kallat mordförsök förvandlades till olaga hot eller försök till grov misshandel.

Mangs har hela tiden nekat till de flesta av gärningarna, men erkänt ett par fall av skadegörelse, då han skjutit mot skyltar.

Målet mot Mangs har i hög grad byggt på teknisk bevisning, som jämförelser mellan vapenpipor, kulfragment och tomhylsor.

Däremot finns varken dna eller fingeravtryck som binder Mangs till någon av brottsplatserna – något som hans advokater varit noga med att påpeka.

Men flera personer har även vittnat om att Mangs ska ha berättat för dem om mord han begått. Sådana "erkännanden" från Mangs har två bekanta till honom och en psykolog i häktet fått ta emot.

Åklagarna har också hävdat att den sammantagna bevisningen i målet måste vägas in – uppgifter som rör Mangs personlighet och livssituation, fynd i hans lägenhet och hans egna berättelser om hur han gett sig ut maskerad och beväpnad på stan och tränat "adrenalinkontroll".

Hovrättsdomen innebär att Mangs fälls för ytterligare tre försök till mord jämfört med i tingsrätten.

I skuldfrågorna gör hovrätten "i stort sett samma bedömningar som tingsrätten", skriver hovrätten.

En av de händelser, där hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, är skotten mot tre män utanför badhuset Aqvakul sommaren 2010. Tingsrätten menade att skotten inte var avsedda att döda och dömde Mangs för försök till grov misshandel mot två av männen. Hovrätten ändrar brottsrubriceringen till mordförsök, riktat mot alla tre.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro