ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mangs fortsätter läsningen i rätten

Evelina Olsson · 5 Jun 2012
Uppdaterad 5 Jun 2012

Peter Mangs riktade sitt intresse mot en ny medhavd bok under gårdagens förhandlingar. Rätten saknar laglig grund för att stoppa det nonchalanta beteendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Under gårdagen avhandlades skotten mot polishuset på Davidshall och mordförsöket i mars 2010 på Professorsgatan i Malmö. Under åklagarens sakframställan valde Peter Mangs, som är misstänkt för tre mord och tolv mordförsök, att åter luta sig över och läsa ur den medhavda boken med ett tillhörande rött bokmärke från fängelsebiblioteket.

– Vi har ingen möjlighet att ta ifrån honom boken så länge han inte stör ordningen, säger chefsrådsmannen Lennart Strinäs.

Strinäs har själv aldrig tidigare varit med om att en tilltalad läst under förhandlingen.

– Däremot har det funnits tillfällen då de tilltalade haft ett störande beteende vilket lett till att de blivit avvisade från salen, säger han.

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg tolkar Mangs beteende som ”demonstrativt nonchalant”.

– Detta känns som Peter Mangs i ett nötskal – att visa att det är han mot världen och att han står över till och med en mordrättegång mot honom själv, säger Wahlberg.   

Den misstänkte serieskytten fortsatte att neka till brott under gårdagens förhandling. Han svarade oengagerat på åklagarens frågor och gav inga konkreta svar på sina förhavanden de aktuella dagarna. I dag fortsätter rättegången med bland annat åtalspunkten 10 där mordförsöket vid Aq-va-kul den 19 juni 2010 tas upp.

Andra med trotsigt uppförande i rätten

Bloggade och twittrade i rätten

Både de tilltalade och åhörarna i det uppmärksammade Pirate Bay-målet bloggade och twittrade under rättegången. Bland annat kallades en av målsägar-advokaterna för en milf (förkortning av mother I’d like to fuck). Förhandlingarna skedde i Stockholms tingsrätt 2009.

Störde rättegången med konstant pratande

Trots flera tillsägelser slutade inte den tilltalade kvinnan att prata och avbryta förhandlingarna. Rådmannen beslutade till slut att kasta ut kvinnan från rättssalen och hon fick följa rättegången från ett annat rum på Hudiksvalls tingsrätt. Kvinnan var en av två misstänkta i ett människohandelsärende. 

Hotade domare och åklagare

När den mordmisstänkte 28-åringen fick höra att han skulle vara fortsatt häktad blev han rasande och hotade både domaren och åklagaren. ”Kom ihåg mitt ansikte tills den dag jag kommer ut”, skrek han in-nan polis förde ut honom ur förhandlingssalen i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro