ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mangs offer: Inget straff är hårt nog

Evelina Olsson · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012

Serieskytten Peter Mangs led inte av någon allvarlig psykisk störning när han begick de mord och mord-försök som tingsätten dömt honom skyldig för. Offret Younes Cheikhi är nöjd med att Mangs nu förmodligen får fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter beskjutningen valde Younes Cheikhi att göra sig av med sitt gatukök. – Det blev för mycket, säger han.
Efter beskjutningen valde Younes Cheikhi att göra sig av med sitt gatukök. – Det blev för mycket, säger han.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Peter Mangs kommer nu med största sannolikhet att dömas till fängelse.

– Detta innebär inte att han är frisk. Man kan vara ganska sjuk och ändå inte uppfylla kriterierna för allvarlig psykisk störning, säger Martin Grann, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet.

Läkarna vid Rättsmedicinalverket i Göteborg som undersökte serieskytten gör bedömningen att han heller inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för undersökningen. Undersökningen fastställer dock att han lider av Aspergers syndrom och är normalbegåvad.

Enligt Grann är ribban för vad som anses vara en ”allvarlig psykisk störning” satt relativt högt i Sverige jämfört med andra länder.

– Det som framför allt ryms inom ramen för allvarlig psykisk störning är psykossjukdomar som exempelvis schizofreni, säger Grann.

Och det är en mycket liten andel av de våldsdömda som döms till rättspsykiat­risk vård. Av de drygt 12 000 personer som årligen döms till fängelsestraff rör det sig om ungefär 200 personer.

– Det som skiljer oss från andra länder är att vi har vård i båda påföljdsalternativen. Även de dömda som inte anses tillräckligt sjuka får vård i form av olika behandlingsprogram inom ramen för Kriminalvården, säger Grann.

Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, finns det inget annat alternativ än ett livstids fängelsestraff för Peter Mangs.

– Efter tio år kommer han att kunna ansöka om ett tidsbestämt straff, men jag tror knappast att man kan räkna med att se honom springande fritt ute på gatorna de närmaste 20 åren, säger han.

Han sköts ner i sitt gatukök

Beskedet om Peter Mangs psykiska tillstånd kom inte som någon överraskning för ett av hans offer.

– Han är frisk och han är mycket smart. En sjuk människa kan inte planera sina brott så bra som Mangs har gjort, säger Younes Cheikhi.

Younes Cheikhi besköts i sitt gatukök den 24 augusti 2010. 

Han är nöjd med att serieskytten nu förmodligen kommer att dömas till ett fängelsestraff.

– Inget straff är hårt nog för det han gjort. Men för mig är det okej att han hamnar i fängelse, säger Younes Cheikhi. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro