ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Manhattans nya superprojekt

Tomas Lundin · 12 Okt 2012
Uppdaterad 12 Okt 2012

Det har kallats Manhattans sista skräpområde. Nu ska en helt ny skog av skyskrapor växa fram på det gamla spårområdet Hudson Yards.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya stadsdelen kommer att omfatta 60 kvarter på den västra delen av Manhattan, i höjd med Empire State Building. 

Totalt kommer tretton skyskrapor resa sig ur den gamla avställningsplatsen för tåg. Den högsta, som fått det passande namnet "Flagship Building" kommer att mäta nära 400 meter och ha en utsiktsplattform som nog kommer få kön till Empire State Building att krympa.

I en stad som är desperat efter yta  kommer bygget att lägga till över två miljoner kvadratmeter kontor, men även 20 000 bostäder för den som har råd att bo i den nya stadsdelen. 

Otroligt nog genomförs delar av projektet utan att köpa tomter. New Yorks kollektivtrafikbolag MTA hyr i stället ut luften ovanför spårområdet till byggbolagen, som kommer att uppföra byggnaderna på en plattform samtidigt som verksamheten pågår därunder.

Samtidigt pågår ett annat prestigeprojekt längre ner på Manhattan. Freedom Tower kommer att resa sig 546 meter ur ruinerna efter Twin Towers, som fälldes 11 september 2001.

New Yorks stadsplanerings-kontor vill betona att det inte handlar om någon konkurrens mellan byggprojekten, eller mellan Midtown och Downtown. Att bygga upp nedre Manhattan är även i fortsättningen första prioritet.

2015 kommer Hudson Yard stå färdigt om allt går enligt planerna.

Så här kommer området som nu är ett spårområde se ut när det står klart 2015.
Så här kommer området som nu är ett spårområde se ut när det står klart 2015.Foto: Visualhouse
Utsiktsplattformen från det 400 meter höga flaggskeppet måste vara bland de häftigare i världen.
Utsiktsplattformen från det 400 meter höga flaggskeppet måste vara bland de häftigare i världen.Foto: Visualhouse
Utsikt västerut över Hudson River.
Utsikt västerut över Hudson River.Foto: Visualhouse
Empire State Building som i dag är den högsta färdigställda byggnaden på Manhattan kommer inom några år ha flera högre grannar.
Empire State Building som i dag är den högsta färdigställda byggnaden på Manhattan kommer inom några år ha flera högre grannar.Foto: Visualhouse
Det ska också finnas plats för människor bland allt stål och glas. En av skraporna kommer att vara vigd åt bostäder – bostadsrätter högst upp och hyresrätter längre ner. Så här ser det ut från det populära gångstråket Highline. Ett nytt system av gångbroar ska komplettera stråket och tillåta fotgängare att ta sig runt utan att trängas med bilar.
Det ska också finnas plats för människor bland allt stål och glas. En av skraporna kommer att vara vigd åt bostäder – bostadsrätter högst upp och hyresrätter längre ner. Så här ser det ut från det populära gångstråket Highline. Ett nytt system av gångbroar ska komplettera stråket och tillåta fotgängare att ta sig runt utan att trängas med bilar.Foto: Visualhouse
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro