ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Manifestationer hålls 80 år efter Kristallnatten

Fredrik Samuelson · 8 Nov 2018
Uppdaterad 9 Nov 2018

Det har gått 80 år sedan Kristallnatten. I Lund hölls på torsdagskvällen en manifestation – flera andra hålls runt om i landet under fredagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Natten mellan fredag och lördag är det 80 år sedan ”natten av krossat glas” – Kristallnatten – inträffade i Tyskland. Hundratals judar mördades, tusentals fördes till koncentrationsläger, synagogor brändes ner och judiska butiker vandaliserades.

”Judiska hem brann 1938. Varför brinner det 2018?”, frågar sig judiska församlingen i Malmö på sin hemsida.

Manifestation i Lund

På torsdagskvällen höll judiska församlingen i Malmö och Judiska centret i Lund en manifestation i Lund till minne av Kristallnatten och tog upp de två branddåd som i år skett mot personer med judisk bakgrund i Lund.

Efter en kippavandring samlades man vid domkyrkan där flera tal hölls, bland annat med ett ögonvittne till Kristallnatten och kommunalråd Philip Sandberg (L).

Kristallnatten minns runt om i landet

Runt om i landet hålls manifestationer till minne av Kristallnatten. På fredag sker bland annat en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Även på platser som Lidköping, Boden, Svalöv, Hässleholm, Alingsås och Säffle minns man Kristallnatten med olika arrangemang som fackeltåg och samlingar. På lördag håller Svenska kyrkan i Kristianstad en föreläsning med Jesper Svartvik, professor i religionsteologi vid Lunds universitet, och på måndag håller Frälsningsarmén i Örnsköldsvik samtal.

pil
Kristallnatten

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 kallas för Kristallnatten. Då inföll kulmen på flera dagar av våldsamma förföljelser och trakasserier, så kallade pogromer, av judar i Tyskland. Flera hundra dödades och många tusen fördes till koncentrationsläger, synagogor brändes och butiker vandaliserades. Namnet Kristallnatten kommer av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter.

Källa: Källa: Forum för levande historia

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro