ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Månlandning i eftermiddag

TT · 14 Dec 2013
Uppdaterad 14 Dec 2013
Klockan 21.17, 20 juli 1969 tog de mark. Och för första gången var det människor på månen. Men idag ska människan på nytt parkera sig på månen.

Klockan 21.17, 20 juli 1969 tog de mark. Och för första gången var det människor på månen. Men idag ska människan på nytt parkera sig på månen. Foto: AP Photo/Neil Armstrong, NASA


klar

Artikellänk är kopierad

Vid 14-tiden i dag ska människan på nytt parkera sig på månen. Då väntas den kinesiska rymdfarkosten Chang'e-3 mjuklanda i Sinus Iridum (Regnbågsbukten), en lavaslätt på månens övre vänsta sida från jorden sett.

Chang'e-3 har med sig det lilla månfordonet Yutu (Jadekaninen) som under tre månader ska utforska området runt landningsplatsen.

Tidigare har bara USA och Sovjetunionen lyckats placera robotfordon på månen. Senaste skedde det 1976 i den sovjetiska expeditionen Luna 24.

Chang'e-3 utgår från en omloppsbana runt månen som i sin lägsta punkt legat på 15 kilometers höjd.

Under den tolv minuter långa landningsproceduren sänks farkostens hastighet och den sjunker. Till slut kommer den att hållas stilla 100 meter ovanför månytan, buren av raketmotorer. Därifrån ska en lämpligt slät yta identifieras med hjälp av sensorer och kamerabilder i 3D; stenar och hålor ska undvikas. När det är gjort går farkosten ner. Från fyra meters höjd blir det ett fritt fall som stötdämparna i de fyra benen ska klara.

Chansen till ett manuellt ingripande under landningen är "praktiskt taget noll", enligt Kinas statliga nyhetsbyrå Xinhua. Det är upp till Chang'e-3 själv att fixa expeditionens mest riskfyllda del.

Sinus Iridum har aldrig undersökts på ytan. Robotarna från USA och Sovjetunionen landade närmare månens ekvator.

Efter den två veckor långa månnatten steg solen den här veckan upp över Sinus Iridum vilket betyder att solcellerna på Chang'e-3 och det lilla månfordonet Yutu får sin näring.

Landningsproceduren inleds inom kort.

Raketmotorn startade klockan 14.00 och den förprogrammerade Chang'e-3 sänker nu hastigheten och har börjat minska höjden, enligt CCTV.

Stämningen börjar bli upphetsad i den kinesiska tv-kanalen CCTV:s direktsändning. Chang'e-3 är på väg att starta raketmotorn och inleda landningen.

- Jag känner mig nervös nu, sade en av kommentatorerna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro