ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Manlig läkare sämre för kvinnlig blodtryckspatient

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den slutsatsen drar en svensk forskargrupp efter en studie på drygt 6 500 patienter (varav knappt hälften var män) som behandlades av 265 läkare (187 manliga och 78 kvinnliga) under tre års tid.

Forskningsledare Gunilla Journath är doktorand vid Karolinska institutet och ansvarig för det medicinska programmet på läkemedelsföretaget MSD. Hon kan inte förklara resultatet. -Det finns studier som tyder på att kvinnliga läkare har en bättre tvåvägskommunikation och tar längre tid på sig med patienten, men det vet vi ingenting om i denna studien. Det är bara spekulationer, säger hon till TT. Ingen slump En tolkning kan vara att en kvinnlig patient är bättre på att följa en kvinnlig läkares ordination, men eftersom forskarna bara har tittat på vilka mediciner som förskrivits och inte om patienterna de facto har tagit dem går den frågan inte att besvara.

Kvinnliga läkare var också något bättre än sina manliga kollegor på att sänka patienternas nivåer av blodfetter och farligt kolesterol och det resultatet gällde för både kvinnliga och manliga patienter.

Den nya studien visar också det som är känt sedan tidigare, nämligen att bara en tredjedel av patienterna når det rekommenderade målet med behandlingen, ett blodtryck som ligger lägre än 140/90 millimeter kvicksilver. Knappt var tredje man (30 procent) nådde behandlingsmålet och här spelade läkarens kön ingen roll. Resultatet var nästan detsamma (32 procent) för de kvinnor som behandlades av en kvinnlig läkare, men av kvinnorna som gick till en manlig läkare nådde bara var fjärde (24 procent) ett acceptabelt blodtryck. Skillnaden är så tydlig att den inte kan bero på slumpen. Prisskillnad Det fanns inga större skillnader i vilka mediciner som kvinnliga respektive manliga läkare skrev ut. Däremot kunde forskarna konstatera att kvinnorna oftare fick billigare, urindrivande diuretika medan männen oftare fick dyrare preparat som ACE-hämmare, men ingenting i läkarnas förskrivningsmönster kan förklara skillnaden i resultat. -Det kan ju vara olika saker som gör att jag som kvinna får en bättre kommunikation med en kvinnlig läkare men, återigen, det är bara spekulationer, säger Gunilla Journath. Resultaten måste bekräftas av andra studier innan de kan tas för sanning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro