ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Manliga statsvetare dominerar debatten helt

Maria Forsström · 23 Feb 2014
Uppdaterad 24 Feb 2014
Manliga statsvetare dominerar debatten helt  Anders Sundell och Marie Demker. 

Manliga statsvetare dominerar debatten helt Anders Sundell och Marie Demker.  Foto: TT


Inte en enda kvinna på topp femton av Sveriges mest inflytelserika statsvetare. Det kan konstateras efter en undersökning gjord av bloggen Politologerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Statsvetare har stort inflytande över debatten, framför allt under valår. Nu har statsvetardoktoranden Anders Sundell i en undersökning på bloggen Politologerna konstaterat att de mest inflytelserika samtliga är män.

Han har använt tre kriterier – förekomster i svensk press, citeringar i internationella vetenskapliga tidskrifter och förekomster i riksdagsdokument – för att avgöra vilka som är mäktigast.

Av 81 professorer är 59 män och endast 22 kvinnor. Den som toppar listan är Bo Rothstein, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, medan ingen kvinna tar sig in på topp 15.

– Det är… inte så överraskande. Men sorgligt och dåligt för disciplinen. Att kvinnor inte bara är underrepresenterade bland professorerna utan dessutom i toppskiktet bland dem, säger Anders Sundell själv.

Marie Demker, också hon professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, är den första kvinnan på listan, och hon kniper plats 19. – Det handlar om förebilder och förväntningar och vad som räknas i den akademiska världen, och mycket om er journalister. Alla måste jobba med att ändra inställningen att kompetens är manligt, säger hon.

Känner du själv ett ansvar att synas?– Ja, det gör jag faktiskt. Och när jag ska hänvisa vidare tänker jag febrilt och försöker lyfta fram kvinnor, men det finns trots att de är ytterst kompetenta en viss oro inför den typen av offentlighet. Jag har själv fått kommentarer om att jag gått sängvägen för att bli professor, säger Marie Demker.

Hon säger att hon även tar initiativ till att skriva egna debattartiklar för att det är viktigt att det syns att det finns bred kompetens.

– Men hela tankegången om ”experten” är ett lite manligt påfund i sig. Här ska det nu kliva in någon och berätta exakt hur det är, och det är sällan så enkelt. Det är ett perspektiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro