ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mannen avslöjade vårdbrister i sin dagbok – hittades av dottern efter hans död

· 28 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hasse Holmberg/TT

Efter hans död hittade hon pappans dagbok som beskrev missförhållandena på hans äldreboende i Västsverige.

– Det stod lite för mycket för att jag skulle kunna lämna det därhän. Även om min pappa inte finns i livet är det många andra som bor kvar på boendet, säger dottern som vill vara anonym.

Bland annat ska maten ha uteblivit över 20 gånger under de sista åren innan han gick bort i fjol. Avvikelserna dokumenterade han noggrant i en liten anteckningsbok.

– Felmedicineringar eller utebliven medicin, att de inte kom med maten och att de inte kom när han larmade var sådant han hade skrivit upp. Det var allmänt rörigt.

Hon skickade utdrag ur anteckningarna till enhetschefen på boendet. Chefen lovade då att anmäla händelserna och att ansvarig sköterska skulle skriva under rapporten. 

– Det  schabblades bort och blev inte ordentligt gjord. Och det var detta som jag anmälde till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, säger hon.

Enligt socialnämndens utredning ”tyder allt” på rapporten skrivits, men att den aldrig skickades till den medicinskt ansvariga sjuksköterskan eller registrerades.

IVO säger i sitt beslut att de ser ”mycket allvarligt på att verksamheten återkommande har förbisett att ge de boende sina måltider” och att det finns brister i hur avvikelserna har hanterats. Eftersom enheten arbetar med att förbättra rutinerna vidtar IVO inga vidare åtgärder.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro