ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Männen dömdes

Hanna Göransson · 16 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
De två Stureplansprofilerna får sin dom i hovrätten i dag. Statistiken talar för en friande dom.  

De två Stureplansprofilerna får sin dom i hovrätten i dag. Statistiken talar för en friande dom.   Foto: Urban bråhde/ Lasse allard/Aftonbladet


klar

Artikellänk är kopierad

Det blev en fällande dom mot de båda stureplansprofilerna. De döms till 4 fårs fängelse för grov våldtäkt.

De ska dessutom betala 155 300 kronor var i skadestånd.

Hovrätten finner det uteslutet att männen inte insett att samlaget inte varit frivilligt från kvinnans sida.

Våldtäkten bedöms främst som grov med tanke på den mycket utsatta situation, instängd med två män i en lägenhet, som kvinnan befunnit sig i.

Hovrättens domskäl lyder: Vid en samlad bedömning finner hovrätten att kvinnans version är trovärdig och att hennes uppgifter är tillförlitliga.

Analysen: Bevisningen är densamma

I åtta fall av tio så gör de högre instanserna samma bedömning som tingsrätten i sexualbrottmål.

I princip brukar bevisningen vara densamma och så är det också i det så kallade Stureplansmålet.

För att kunna fälla båda männen krävs därför att hovrätten har lyckats täppa igen åtminstone en uppenbar bevismässig lucka i den friande tingsrättsdomen.

Där framgår att kvinnan ”under något skede i lägenheten i vart fall genom visst våld tvingats till samlag”. För en fällande dom krävs att hovrätten, till skillnad från tingsrätten, har kunnat utreda när under natten detta skedde och att båda männen var aktiva i just den delen av sex-akten.

I värsta fall kommer man fram till att kvinnan har blivit våldtagen men att det inte går att bevisa vem som har våldtagit henne.

Vad krävs för att dömas för våldtäkt?

Brottmålsadvokat Kerstin Koorti svarar: Vad krävs för att en man ska dömas till våldtäkt?– Att han mot en annan persons vilja har sexuellt umgänge med inslag av våld, tvång, hot eller vanmakt. Vanmakt kan vara att göra personen medvetslös.

Räcker det inte att hon har skador i underlivet?– Det kan räcka men det beror på vad det är för skador. Om mannen säger att kvinnan samtyckt, kan skadorna vara bevis för att hon inte har samtyckt. Det måste också finnas en berättelse från kvinnan om vad som har hänt. Det finns personer som föredrar våldsamt sex, då behöver blåmärken inte betyda att det är mot hennes vilja.

Ska kvinnans sexuella historia spela någon roll?– Ja, det kan spela roll. Men det är inte alltid relevant. Om en kvinna tidigare har haft sex med våldsamma inslag, måste man kunna fråga om kvinnans tidigare erfarenheter.

Borde bevisbördan ligga på förövarna i stället?– Nej, det skulle vara jätteläskigt om det skulle vara så. Omvänd bevisbörda strider helt mot alla rättsprinciper.

Ger lagen tillräckligt skydd för tjejer?– Jag tycker att den gör det. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro