ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mannen, du behövs på barnens förskola

Jesper Fallenius · 11 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
På förskolan Silverbäcken jobbar fyra män. Två av dem är Hugo Öhman och Sven-Pär Olsson. Här med barnen Oscar, 3, Maja, 3, och Elin, 3.

På förskolan Silverbäcken jobbar fyra män. Två av dem är Hugo Öhman och Sven-Pär Olsson. Här med barnen Oscar, 3, Maja, 3, och Elin, 3. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Män brukar vara sällsynta i barnomsorgen men på Silverbäckens förskola i Sollentuna trotsar man traditionerna. Hugo Öhman och Sven-Pär Olsson är två av fyra killar som jobbar på förskolan Silverbäcken i Sollentuna.– Att jobba med barn är underbart och helt klart är förskolan en arbetsplats där även män hör hemma, menar Sven-Pär.Hugo och Sven-Pär har sedan länge varit  en minoritet inom förskolan. – Det är inte så lyckat eftersom de tre första åren av ett barns liv är oerhört viktiga. Det är då de formas som människor och att då få möjlighet att ha representanter för båda könen omkring sig är ovärderligt, säger Sven-Pär.Varför är det då en sådan brist på män inom förskolan? Låga löner brukar vara en förklaring, men det är inte hela sanningen.– Nej, personligen arbetar jag inte här för lönens skull utan för att jag älskar mitt yrke. Men jag tror det handlar om traditioner. I alla år har kvinnor tagit hand om barnen och det är rätt så hårt inpräntat i samhället att män inte har där att göra. Något som givetvis inte alls stämmer, menar Sven-Per.På Silverbäcken är man fyra killar som jobbar med barn och det är något både Hugo och Sven-Pär uppskattar.– När jag var enda killen här så var det bara tjej-snack i fikarummet. Nu är det lite mer balanserat och inte så mycket prat om nagellack och frisyrer.Dessutom gör närvaron av fler män det mer naturligt för barnen att se män i så kallade ”kvinnosituationer”. Att det sedan finns utrymme för lite killsnack emellanåt är bara ett plus, säger Hugo.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Fallenius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro