ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mannen får adoptera sitt barn – som hans mamma fött

Emmelie Wallroth · 4 Mar 2015
Uppdaterad 4 Mar 2015

Foto: TT/AP


Med mannens sperma och en donators ägg befruktades mannens egen mamma – och födde sedan en pojke. Nu har domstolen beslutat att det är okej för mannen att adoptera barnet som hans mamma fött åt honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen, som är i 25-årsåldern och ensamstående, planerade att genomföra en provrörsbefruktning tillsammans med en kvinnlig släkting för att få ett barn.

Men när släktingen av hälsoskäl inte kunde genomföra befruktningen så erbjöd sig mannens egen mamma att agera surrogatmamma, vilket brittiska The Times skrivit om. På en fertilitetsklinik användes mannens sperma och ägg från en donator – och mannens mamma blev gravid. 

Mannen har länge velat bli pappa, men ville vänta tills han fått ett fast jobb och ett bra boende. Barnet, en pojke, är i dag sju månader och bor hemma hos mannen. Han har ansökt om att få adoptera pojken och fallet har tagits upp i High Court i London i Storbritannien. 

Familjedomaren Lucy Theis säger till Daily Mail att kvinnan som burit barnet också enligt lag är mamma till barnet, och hennes man är enligt lag pappa. Då kvinnans son är ensamstående så får han vanligtvis enligt brittisk lag inte adoptera pojken – enligt reglerna måste en surrogatmamma överlämna barnet till två föräldrar. Men eftersom mannen enligt lag redan är släkt med pojken genom brödraskap, så har domstolen nu beslutat att adoptionen får genomföras.

Enligt Daily Mail stöds adoptionen av socialarbetare i Storbritannien och i en rapport skriver man att det redan är tydligt att barnet har knutit an till mannen. 

”Pappan förstår att barnet kommer behöva veta hur han kom till, och känner att han kommer stödja sonen genom att få honom att förstå hur önskad han var”, skriver de i rapporten enligt Daily Mail.

Men fallet har fått kritik från flera håll i Storbritannien.

– Det här barnet kommer vara så förvirrat kring hans bakgrund, säger Patricia Morgan, forskare inom familjepolitik, till Daily Mail.

I Sverige är det inte tillåtet att genomföra surrogatmödraskap .

– Enligt lag är det den kvinna som föder fram barnet ur sin kropp som registreras som barnets mor, alltså oavsett om hon inte är det biologiskt, säger Stefan Wahlberg , Metro rättsliga expertkommentator .

Däremot är det möjligt för svenskar att åka utomlands och genomföra ett surrogatmödraskap .

– Och sedan adoptera sitt eget barn så att den biologiska modern också blir juridisk mor till barnet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro