ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Männen får jobben

Petter Sundsten · 30 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mozhgan Sanjabi söker jobb på arbetsförmedlingen i city. Hon hoppas att det inte spelar någon roll i jobbsökandet om man är man eller kvinna . ”Jag vill ha ett jobb inom vård eller förskola eller i en butik”, säger hon.
Mozhgan Sanjabi söker jobb på arbetsförmedlingen i city. Hon hoppas att det inte spelar någon roll i jobbsökandet om man är man eller kvinna . ”Jag vill ha ett jobb inom vård eller förskola eller i en butik”, säger hon.Foto: Henry Lundholm

Allt fler får fast jobb i Sverige. Allt fler svenska män.– Inte överraskande, säger Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet.

– Eftersom regeringens politik går ut på att stimulera fler jobb i privat tjänstesektor och färre i offentlig, där många kvinnor jobbar, säger Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet.I december förra året fick 92 000 fler svenskar jobb än samma period förra året. Men jobben är inte jämnt fördelade mellan könen – tvärtom. Ökningen för kvinnor var 36 000, för männen hela 52 000.Jobben går främst till branscher som handel, kommunikation och företagstjänster (jobb som IT-tekniker, städare och finansjobb) – traditionellt manliga områden, enligt Torkel Brinkenfeldt på Statistiska centralbyrån. Dubbelt så många män som kvinnor har fått nystartsjobb.– Bryts inte trenden så får man en obalans på arbetsmarknaden, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk talesman i arbetsmarknadsfrågor.

Fredrik Östbom är politisk sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.Varför får så många fler män än kvinnor jobb?– Det är svårt att svara på över en enskild månad. Tidigare under året har vi sett att det varit jämnt fördelat mellan könen, säger Fredrik Östbom.

Vad gör ni för att kvinnor ska få ta del av de nya jobben?– Bland annat har vi från årsskiftet öppnat upp nystartsjobben för offentlig sektor för att nå fler kvinnor, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro