ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mannen handlade med falska sedlar – skrev själv ut dem från datorn

Alexandra Andersson · 21 Sep 2018
Uppdaterad 21 Sep 2018
Mannen lyckades betala med de falska sedlarna i flera butiker innan han åkte fast.

Mannen lyckades betala med de falska sedlarna i flera butiker innan han åkte fast. Foto: Polisen


En man i 35-årsåldern är misstänkt för att ha förfalskat sedlar och sedan handlat med dem i flera butiker på ett köpcenter. Till sin hjälp uppges han ha använt sig av penna, papper och en skrivare. 

klar

Artikellänk är kopierad

I september förra året åkte en man i 35-årsåldern och hans vän till Mall of Scandinavia i Stockholm. Efter en fika på Espresso House besökte mannen flera butiker i köpcentret, bland annat Lego Sverige, Top-Toy, Candles Scandinavian Retail, där han köpte flera produkter med falska 200-kronorssedlar.

Men på Kicks tog det stopp. I kassan blev en i personalen misstänksam och vägrade att ta emot den falska 200-kronorssedeln. Mannen lämnade butiken, men kunde en stund senare gripas i köpcentret.

Skrev ut sedlarna

I samband med gripandet hittades 66 stycken falska 200-kronorssedlar i mannens ryggsäck. Under en husrannsakan visade det sig senare att det var mannen själv som hade förfalskat sedlarna – med hjälp av penna, papper och en skrivare.

”Flera gånger blev det fel så jag fick göra om. När jag hade skrivit ut dom klippte jag till sedlarna och målade sedlarna med en penna.”, säger mannen i ett förhör, och förklarar sitt agerande med att han behövde pengar för att kunna betala sin hyra.

Foto: Polisen

Fler falska sedlar påträffade

Enligt åklagare Hans Morgell går det inte att bevisa att mannen betalat med falska sedlar vid fler än ett tillfälle.

– Däremot har man påträffat 102 sedlar i handeln – alltifrån i Uppsala, till Sollentuna, Örebro och Göteborg – sedlar vars ena sida har samma förfalskning som han har använt. Men han säger att han har laddat ner förfalskningen från internet, och det utesluter inte att andra också har gjort det, säger åklagaren Hans Morgell.

Mannen har erkänt sig skyldig penningförfalskning och grovt bedrägeri.

pil
Så vet du ifall en sedel är äkta

Är man orolig för att få en falsk sedel finns det ett enkelt sätt att själv kontrollera att sedeln är äkta – vicka på den.

De nya sedlarna har varsin bild som anknyter till personen på sedeln, till exempel en filmremsa på 100-kronorssedeln och en olivkvist på 1 000-kronorssedeln. Bilden skiftar färg mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.

På 100-, 200-, 500- och 1 000-kronorssedlarna finns också ett säkerhetsband med bilder som rör sig och växlar motiv mellan KR och en kungakrona när du vickar på sedeln.

Källa: Riksbanken

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro