ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Männen som säljer sex till andra män

Linnea Bergman · 26 Jul 2017
Uppdaterad 1 Aug 2017
Det är fler unga svenska killar som sålt sex än unga tjejer,  visar ungdomsundersökningar. Anledningen är att en del HBTQ-killar uppger att de sålt sex till andra män.

Det är fler unga svenska killar som sålt sex än unga tjejer, visar ungdomsundersökningar. Anledningen är att en del HBTQ-killar uppger att de sålt sex till andra män. Foto: Alamy


Fler unga killar än unga tjejer uppger att de någon gång har sålt sex. Men män som säljer sex är en grupp som inte uppmärksammas lika mycket som kvinnor som gör det. "Det gör att unga killar blir osynliggjorda", säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

Majoriteten av de som säljer sex i Sverige är kvinnor från Rumänien, Bulgarien och Nigeria. Många av dem är utsatta för människohandel.

Men det finns en till grupp där det är relativt vanligt att sälja sex. I ungdomsenkäter uppger fler killar än tjejer att de har sålt sex. Det handlar till stor del om HBTQ-killar som säljer sex till andra män.

En internationell studie, The European MSM Internet Survey, som gjordes för några år sedan med just män som har sex med män, visade att elva procent av de tillfrågade svenskarna mellan 15 och 25 år hade fått betalt för sex.

Suzann Larsdotter är sexolog på RFSU och författare till rapporten ”Osynliga synliga aktörer – HBTQ-personer med erfarenhet av att sälja och-eller köpa sexuella tjänster”.

Hon berättar att sexhandeln män emellan oftast sker på internet, på dejtingsidor och hbtq-communities. Eftersom man inte får sälja sex öppet på sajterna sker annonseringen ofta diskret med hjälp av kodord.

– Personen som säljer sex kan exempelvis vara en ung kille som surfar runt på sajten och inte alls har tänkt sälja sex från början. Men sen får han ett erbjudande som han inte kan säga nej till, säger Suzann Larsdotter.

Det förekommer även att män bjuder andra män på en semesterresa där allt ingår, och förväntar sig sexuella handlingar i utbyte. Suzann Larsdotter tycker att det är viktigt att titta på maktförhållandena och analysera dem.

– Om vi har en 63-årig man som köper sex av en 17-årig kille så har vi ju exempelvis åldern som en stor maktaspekt, säger hon.

Suzann Larsdotter.
Suzann Larsdotter.

De flesta som säljer sex som Suzann Larsdotter träffat uppgav att de främst gjorde det för pengarnas skull. Men de ekonomiska behoven var olika stora.

– För en del var den där tusenlappen skillnaden mellan att kunna betala hyran eller att bli vräkt. För någon annan var tusenlappen bara något som gav guldkant på tillvaron och gjorde att man kanske kunde bjuda på riktig champagne på krogen, säger hon.

Andra motiv till att sälja sex kunde vara som ett självskadebeteende eller för att man vill ha bekräftelse.

– Andra pratade i stället om en sexuell nyfikenhet, att det var spännande och lite häftigt att någon kunde tänka sig att betala för att ha sex med personen, berättar Suzann Larsdotter.

Alla män som säljer eller köper sex till andra män är inte heller homo- eller bisexuella, vilket man kanske skulle kunna tro.  Sexköpare kan exempelvis vara män som definierar sig själva som heterosexuella och har fru och barn, men som ändå vill ha sex med män, enligt Suzann Larsdotter. Det finns även exempel där papperslösa män känt sig tvingade att sälja sex för att klara sig.

Suzanne Larsdotter tror att den förhållandevis låga kunskapen om män som köper och säljer sex kan bero på en stereotyp uppfattning där man ser kvinnor som säljer sex som offer, men utgår från att männen som säljer sex gör det frivilligt.

– Det finns en bild av att män alltid vill ha sex. Vilket är då problemet om det kommer lite pengar emellan? Men det finns större likheter mellan grupperna än vad man kan tro. Det finns offer i båda grupperna, och även personer som tycker att det är mindre problematiskt i båda grupperna, säger hon.

pil
Säljer du sex och vill ha hjälp att sluta?

Då kan du vända dig till Mikamottagningen, som är till för personer över 18 år som säljer sex. Där kan du få samtalsstöd, hjälp att sluta sälja sex eller med att bearbeta upplevelser. Mikamottagningen finns i Stockholm, och Göteborg. I Malmö erbjuder Kompetenscentrum Sexuella Tjänster, KST, hjälp både för dem som köper och säljer sex. 

Du kan även använda dig av RFSL:s sajt Röda Paraplyet dit alla killar och transtjejer som har sex mot ersättning kan vända sig.

pil
Behöver du hjälp att sluta köpa sex?

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro