ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Männen våldtog kvinnan efter varandra – därför sänks straffet

Johan Wikén · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
"Det har ingen som helst betydelse att de står i kö för att genomföra ett samlag mot någons vilja", säger rättsexperten.

"Det har ingen som helst betydelse att de står i kö för att genomföra ett samlag mot någons vilja", säger rättsexperten. Foto: TT


De två männen våldtog kvinnan efter varandra – och inte samtidigt. Därför sänker hovrätten straffet eftersom de anser att det inte rör sig om en grov våldtäkt. Domen präglas av en överlägsen manssyn från 1800-talet”, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen inträffade i mars förra året. En 30-årig man – och en hittills oidentifierad man – träffade kvinnan på en krog. Efter stängning följde kvinnan med männen i en bil. På en rastplats söder om Göteborg våldtogs kvinnan av de två männen.

LÄS MER: Karla: Jag våldtogs 43 200 gånger

Tingsrätten bedömde det som en grov våldtäkt, bland annat för att det var två gärningsmän inblandade som "agerat tillsammans och i samförstånd". De dömde den 30-åriga mannen till fyra och ett halvt års fängelse.

Men hovrätten håller inte med tingsrätten om att det var en grov våldtäkt och sänker nu straffet med ett år. Anledningen: männen har inte "agerat så mycket tillsammans eller hjälpt varandra under själva våldtäkterna på sådant sätt att gärningen är att rubricera som grov", skriver hovrätten.

– Jag tycker att domen är dålig. Den präglas av en överlägsen manssyn från 1800-talet, säger Sven-Erik Alhem, rättsexperten och förbundsordförande i Brottsofferjouren.

Så här skriver hovrätten i domslutet: ”Målsäganden uppfattade det som att X då var ensam med henne och att den andre mannen hade lämnat bilen. Den andre mannen deltog alltså just då inte i övergreppet. Inte heller deltog X när den andre mannen hade samlag med målsäganden.”

– Det har ingen som helst betydelse att de står i kö för att genomföra ett samlag mot någons vilja. Det är så fundamentalt bristfällig grundsyn för vad det innebär för en ung människa att utsättas för flera våldtäktsmän. Det är skrämmande, säger Sven-Erik Alhem.

►LÄS MER: Experterna slår hål på sex myter om våldtäkter

Hovrätten skriver i domen att de anser att männen agerat tillsammans ”när de flyttade målsäganden från framsätet till baksätet i syfte att den andre mannen skulle förgripa sig sexuellt på henne”. Samtidigt anser hovrätten att männen inte hjälpt varandra nog mycket för att det ska bedömas som en grov våldtäkt.

– Ur ett brottsofferperspektiv är det väldigt förnedrande beskrivning. Det är sällan jag är så kritisk mot en dom, säger Sven-Erik Alhem som inte tror att Högsta domstolen kommer ta upp fallet.

För våldtäkten anser hovrätten att straffvärdet för den 30-åriga mannen är tre års fängelse, vilket är över straffminimum. I kombination med narkotikarelaterad brottslighet döms mannen till tre och ett halvt års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro