ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Männen var ute efter Lars Vilks

John Lindblom · 21 Sep 2011
Uppdaterad 21 Sep 2011
En av männen ska enligt de hemligstämplade uppgifterna ha frågat efter Lars Vilks under en konstinvigning på Röda Sten i Göteborg.

En av männen ska enligt de hemligstämplade uppgifterna ha frågat efter Lars Vilks under en konstinvigning på Röda Sten i Göteborg. Foto: Scanpix


Männen som sitter häktade i Göteborg misstänkta för förberedelse till mord var ute efter Lars Vilks, enligt åklagaren. Det visar hemligstämplade uppgifter som Metro tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre som sitter häktade misstänkta för delaktighet i mordplaner i Göteborg ska ha varit ute efter konstnären Lars Vilks. Det påstår åklagaren. Enligt hemligstämplat material som Metro tagit del av handlar det om olika bevis som lett till att tre unga män häktats: bland annat en inhandlad fickkniv, iakttagelser från konsthallen Röda Sten och noteringar på ett programblad. – Jag  kommenterar inget i utredningen, säger åklagare Agneta Hildning-Qvarnström till Metro. Just nu sitter tre män i 25-årsåldern häktade mot sina nekanden, anklagade för förberedelse till mord. Målet ska ha varit den kontroversielle konstnären Lars Vilks. Enligt de hemliga uppgifterna ska en av de misstänkta bland annat ha inhandlat en fickkniv som ska ha varit tänkt som vapen. Samma fickkniv ska sedan ha diskuterats under ett telefonavlyssnat samtal mellan två av de misstänkta. Dessutom har polisen beslagtagit ett programblad från invigningen av Konstbiennalen på Röda Sten, under en husrannsakan. På detta programblad ska saker ha antecknats som ska vara ”besvärande” för de misstänka. En av de häktade ska dessutom ha besökt konsthallen och frågat efter Lars Vilks i anslutning till invigningen. Hur dessa uppgifter går att koppla till en av de frihetsberövade är           oklart. Samtliga tre häktade har överklagat häktningsbesluten. En av dem har ännu inte fått sin överklagan prövad. – Jag tror att vår överklagan sker onsdag eller torsdag. I övrigt har jag som du känner till yppandeförbud, säger försvarsadvokat Ulf Ahlstedt.  Konstnären Lars Vilks hade via sin blogg meddelat närvaro under invigningen men åkte aldrig till Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro