ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mannerström: Blir jävligt förbannad”

Karolina Skoglund · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Mannerström: ”Blir jävligt förbannad”

Mannerström: ”Blir jävligt förbannad” Foto: Anders Wiklund / Scanpix


Såsgurun och stjärnkocken Leif Mannerström tog det franska köket till Sverige. Här berättar han om när han bodde i ett badkar och varför han grät på väg hem till Per Morberg.

klar

Artikellänk är kopierad

– Då skulle det vara sallad. Det är gott. En sallad kan man variera i det längsta så det skulle inte bli för enformigt. Om du bara fick äta en enda sak i resten av ditt liv. Vad skulle det då vara? 

Om du skulle rösta ut någon ur juryn i ”Sveriges Mästerkock”. Vem skulle det då bli? – Då får jag gå själv. Jag kommer aldrig att rösta ut någon där, det finns ingen anledning. Vi är en tillgång till det där programmet alla tre och det vet vi ju om. Det har alla sagt till oss. 

Vad misslyckas du oftast med i köket?  – Bearnaisesås. Haha, nej, jag är en jävel på det. Jag misslyckas nästan aldrig i min matlagning, men visst har det hänt. I så fall är det med bakning om jag inte har en bra temperatur i ugnen. Då kan det bli lite platt. 

– Nästan på samma nivå skulle jag tro. Jag var mer grädde i början, sedan flöt det bara över. Det borde politikerna tänka på när de talar om att återställa krogmomsen. De inser inte hur mycket de duktiga kockarna och restauratörerna betyder för Sverige.Vart tror du att Mat-Sverige skulle befinna sig i dag om vi inte haft dig?

Du och Markus Aujalay får oftast dra PR-lasset själva för ”Sveriges Mästerkock”. Hur känns det att Per Morberg flyr så fort juryn ska synas i media? – Per vill sällan uttala sig. Han är nog mycket mer medietränad än vad vi är. Det är inte all media som skriver sanningen eftersom de kan vinkla vad som helst. Sist gjorde Expressen det med mig och skrev att jag hade såsilska. Jag har absolut ingen såsilska. Det är bara det att jag blir jävligt förbannad när folk inte kan göra riktig sås. Sådant kan vara en av anledningarna till att Per håller sig undan. 

När i ditt liv var du som mest nere?– Det var när jag bodde i ett badkar på ett stort hotell i Stockholm. Man hade lagt en brits över badkaret och hyst in mig där eftersom jag inte hade någonstans att bo. Då var jag väldigt nere. Jag var 17 år gammal och hade ingen familj kvar i Stockholm. Pappa hade flyttat till Göteborg och min mamma träffade jag aldrig på den tiden. Det stärkte mig något kopiöst men de första dagarna i badkaret undrade jag vart i helvete livet var på väg. 

Vilken är, enligt dig, Sveriges mest överskattade krog?  – Det finns säkert krogar som är lite överskattade men jag kan inte komma på någon. Jag tänker inte i de banorna. Vi borde vara lika stolta över våra krogar som vi är över Zlatan Ibrahimovic. De tjugo bästa krogarna i Sverige håller världsklass, så enkelt är det. 

I ”Sveriges Mästerkock” har du visat att du har lätt till tårar. När grät du senast för att du var ledsen?  – I tisdags. Jag hamnade i diket när jag var på väg till Per Morberg för att jaga och biljäveln som körde ner mig bara körde vidare. Då blir man lite chockad. Men jag kan ofta få tårar i ögonen. Framför allt när jag ser andra människor som blir illa behandlade.

Du fick plötsligt tre, tidigare okända, syskon. Hur kändes det?   – Jag gick bara och väntade på att någon skulle ringa. Mest tråkigt var att den tredje systern skrev ett brev och berättade att hon stått vid sidan om mig på tågperrongen. Hon hörde aldrig av sig igen och skrev inte ens sitt namn, utan bara ”ha det bra”. Det var ett konstigt sätt att ge sig tillkänna.  

Vad är det snuskigaste du gjort i köket?   – Så jobbar inte jag. Jag är en estet och serverar aldrig andra något jag själv inte kan tänka mig att äta. Jag har en sådan hög hygienfaktor att jag ska ha en rättegång mot Göteborgs kommunala bolag Higab. De påstår att jag skurat golvet så ofta på Sjömagasinet att det bidragit till fuktskador. Det är jag jävligt stolt över.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro