ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Människan kan vara på väg att utrota var tredje art

Tobias Berg · 17 Dec 2014
Uppdaterad 17 Dec 2014
Pandan är bara en av alla de arter som hotas av utrotning till följd av människan påverkan på miljön

Pandan är bara en av alla de arter som hotas av utrotning till följd av människan påverkan på miljön Foto: All Over Press 


klar

Artikellänk är kopierad

Så mycket som var tredje djurart riskerar att utrotas inom de närmaste 200 åren. Forskarna lägger skulden på människan.

De senaste 500 miljoner åren har jorden genomgått fem stora utrotningskatastrofer, från kometen som dödade dinosaurierna till omfattande vulkanisk aktivitet. Nu tror forskarna att jordens står inför en sjätte stor utrotning där 75 procent av alla arter riskerar att dö ut. Denna gång orsakad av människan.

Enligt tidningen Vice uppmäter forskare just nu nivåer av artutrotning som är långt över det som anses normalt.

– Vi förlorar arter i en otrolig takt och jag tror att de flesta forskare anser att takten ökar, säger Noah Greenwald på Center for Biological Diversity i USA till Vice News.

Vice hänvisar också till en analys som publicerades i tidskriften Nature. Enligt den hotas nu 41 procent av alla amfibier, 26 procent av alla däggdjur och 13 procent av alla fåglar av utrotning. Enligt de värsta scenariorna i Natures analys kan så mycket som 75 procent av jordens arter vara utrotade till år 2200.

Den ökade takten av artutrotning tros bero på en mängd olika faktorer från jakt, förstörda livsmiljöer och klimatförändringar till sjukdomar och inkräktande arter. Men det alla dessa faktorer har gemensamt är att de härleds till människans påverkan på sin omvärld. Mitt i denna dystra framtidsvision finns dock ett visst ljus. Till skillnad från tidigare jätteutrotningar tror forskarna nämligen att denna katastrof går att förhindra.

– På ett fundamentalt sätt är den här massutrotning så annorlunda eftersom den orsakas av människor, men också kan avvärjas av människor, säger Jon Hoekstra, vice president och chefs forskare på Världsnaturfonden (WWF) till Vice News.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro