ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Människohandel med kvinnor i Skåne ökar kraftigt

Johan Mårtensson · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012

Allt fler kvinnor tvingas till Skåne för att sälja sex. Sedan förra året har människohandeln för sexuella ändamål mångdubblats, visar en sammanställning från Länsstyrelsen i Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

Människohandel med kvinnor i Skåne ökar kraftigt 
  En 21-årig man sitter just nu häktad för misstänkt för organiserad sexhandel på Agneslundsvägen i Malmö.
Människohandel med kvinnor i Skåne ökar kraftigt En 21-årig man sitter just nu häktad för misstänkt för organiserad sexhandel på Agneslundsvägen i Malmö.Foto: Linnea Svensson Arbab

Ofta transporteras de hit från Västafrika eller Rumänien med löften om jobb inom restaurang- eller städbranschen. Men verkligheten blir en mardröm. I lägenheter, villor och svartklubbslokaler runt om i Skåne hålls kvinnorna och flickorna fångna och tvingas sälja sex under slavliknande former.  

– Många gånger är det inlåsning, misshandel och total kontroll från gärningsmännen stor del av tiden, säger Lisa Green, länskoordinator mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

Hittills i år har länsstyrelsen upptäckt 18 offer för sexuell människohandel i Skåne, att jämföra med fyra under hela 2011. Den yngsta i år är så ung som 14 år.

Att människohandeln mångdubblats i Skåne beror till stor del på den jättehärva som nystades upp i Göteborg och där sex män dömdes i september.  

– Vi har sett lite av Göteborgssyndromet i Malmö. Mycket pekar på att andra i den ligan har flyttat till Malmö och att kvinnorna nu tas hit i stället, säger Lisa Green. 

Länsstyrelsen upptäcker offren då de går till Migrationsverket och söker asyl eller när socialen hör av sig. 

– Kvinnorna brukar inte omedelbart berätta att de tvingas sälja sex, det är något som kommer fram efter längre samtal, säger Lisa Green.

Utöver de 18 ärendena av människohandel finns flera fall det senaste året som betraktas som koppleri och grovt koppleri. Bland annat sitter en 21-årig man just nu häktad misstänkt för att ha organiserat sexhandel på Agneslundsvägen i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro